02 februari 2007

Veel aandacht voor IPCC rapport

Het langverwachte IPCC rapport is geland, en dat is te merken. Alle kranten besteden er aandacht aan: Volkskrant, NRC, Trouw, Telegraaf en regionale kranten en websites. En nu afwachten hoe lang die aandacht blijft.

De mens is dus verantwoordelijk voor klimaatverandering, dat is nu zonneklaar. De Duitse wetenschapper Stefan Rahmstorf heeft sinds het vorige rapport bijgehouden of de voorspellingen van het IPCC uitkomen. Volgens dit instituut zijn de conclusies van het IPCC aan de conservatieve kant.

Kijk maar:



De gevolgen voor Nederland zijn door het NMP en het KNMI in kaart gebracht. Het NMP gaat in op de zeespiegelstijging in Nederland zoals die door het rapport wordt voorspeld. Geen paniek, voorlopig houden we onze voeten wel droog, al moeten we de stand van de wetenschap wel goed blijven volgen.

Het KNMI voorspelt onder andere voor Nederland drogere zomers en nattere winters.

Wereldwijd zijn die gevolgen heel anders. De verhoogte vraag naar Ethanol zorgt nu al voor problemen in Zuid-Amerika, waar de maïsprijzen (waar onder andere tortilla's van gemaakt worden) de pan uit rijzen.

Nu is het vooral spannend, hoe de politiek op dit rapport gaat reageren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren? Graag! Maar de redactie keurt reacties wel eerst even goed.