09 februari 2008

Nieuwsbrief klimaat

Kijk, dat vind ik dan weer een heel goed initiatief!

De Nederlandse PvdA-Europarlementariër Dorette Corbey heeft het eerste nummer uitgebracht van een nieuwsbrief over Europa en milieu. De ECOFLITS wil een brug slaan tussen het Europees Parlement en iedereen die zich bij groene onderwerpen betrokken voelt.

De nieuwsbrief belicht de Europese actualiteit rondom klimaat, energie, technologie, duurzaamheid, biodiversiteit en groene subsidies.

Dorette zal ongetwijfeld een aantal zaken niet belichten in de nieuwsbrief, maar het is in ieder geval een goede poging de vaak ingewikkelde procuedures en wetgeving in Brussel begrijpelijk te maken. Nu nog een manier vinden om de nieuwsbrief onder de aandacht te brengen!

4 opmerkingen:

  1. En alweer een bewijs dat het juist heel goed gaat met het klimaat, vandaag (24-02-08) te lezen op pag 717 van NOS-Teletekst.

    'Nog nooit was het zo koud in de stratosfeer (de hogere luchtlagen) als de afgelopen tijd volgens het KNMI in De Bilt. Temperaturen op 22 km hoogte die daalden tot -87 graden! Zo koud is het nog nooit eerder geweest sinds de metingen zijn begonnen op die hoogte'.

    Tja, zo zie je maar weer!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Op de site van KNMI:

    In de ozonlaag op 21,5 kilometer hoogte is op 20 februari in De Bilt -87,2 graden gemeten, een nieuw kouderecord. Het KNMI begon ruim een halve eeuw geleden met metingen in de bovenlucht door middel van radiosondes.

    Polaire stratosfeerwolken boven Deventer (Foto: Peter Paul Hattinga Verschure)
    De extreme kou in de bovenlucht duurt nog steeds voort en ook komend weekeinde worden op grote hoogte boven De Bilt temperaturen verwacht tussen -80 en -86 graden. De afgelopen dagen zijn waarden gemeten van -81,1 graden (17 febr), -85,8 graden (18 febr), -87,2 graden (19 febr), -85,0 graden (20 febr) en -85,1 graden (21 februari). Ook eerder deze winter, onder andere rond 22 januari, zijn op een hoogte van 25 tot 30 kilometer boven West-Europa extreem lage temperaturen gemeten van meer dan 80 graden onder nul. Bij Noorwegen is met radiosondes zelfs -91 graden gemeten.

    Kou afkomstig van de noordpool
    De extreme kou op grote hoogte hangt samen met de polaire vortex, die zich dit jaar bijzonder sterk heeft ontwikkeld. De polaire vortex is een gebied met zeer lage temperaturen in de buurt van de noordpool met sterke winden daaromheen. De kern van deze vortex komt soms ook in de buurt van ons land, wat ook bij ons op grote hoogte leidt tot extreem lage temperaturen. De laatste jaren daalt de temperatuur in de stratosfeer en wetenschappers, die onderzoek doen naar het broeikaseffect, verwachten op grote hoogte een verdere temperatuurdaling. De metingen die het KNMI op grote hoogte verricht zijn afkomstig van ozonsondes, weerballonnen die vanuit De Bilt worden opgelaten.

    Jouw bewering klopt niet. De temperatuur op grote hoogte heeft niets te maken met een verwachte stijging van de temperatuur op aarde.

    http://www.knmi.nl/VinkCMS/news_detail.jsp?id=40635

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Polaire stratosfeerwolken ontstaan alleen bij uiterst lage temperaturen van de stratosfeer, vanaf -90 °C. Tegelijk moet de ozonafbrekende reactie op gang worden gehouden door zonne-energie. Rond de Zuidpool wordt elk jaar in de vroege lente aan beide voorwaarden voldaan. De lucht is dan nog zeer koud door de recente winter, terwijl de zon dan net weer opkomt na de lange, ononderbroken winternacht.

    onder invloed van de huidige klimaatverandering zal de stratosfeer juist steeds kouder worden. Dat is een direct gevolg van het versterkte broeikaseffect. De deken van warmte-isolerend CO2, lachgas en methaan, bevindt zich namelijk in de lagere atmosfeer, ónder de ozonlaag. Terwijl de gehele aarde hierdoor opwarmt, ligt de stratosfeer juist aan de verkeerde kant van de deken. Zonder de warmte van de aarde, zal deze steeds verder afkoelen.


    Kijk op de link voor meer achtergrond informatie. Het is niet zo dat het goed gaat met het klimaat.

    http://www.hier.nu/klimaatnieuws/klimaatnieuws/818/De_terugkeer_van_het_gat_in_de_ozonlaag.html

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Oke, sorry ik had niet goed gekeken dat je mijn reactie tòch had geplaatst.

    Maar ik blijf erbij dat je je echt zorgen maakt over dingen die ook in de verre geschiedenis voorkwamen. Het is nog steeds niet bewezen dat mensen de schuld zijn van opwarming van de aarde. Gewoon zakkenvullerij van de overheden, zoals ik eerder schreef.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren? Graag! Maar de redactie keurt reacties wel eerst even goed.