11 juni 2009

Van Houtum: eerste Cradle to Cradle toiletpapier

Van Houtum Papier heeft als eerste bedrijf ter wereld volledig biologisch afbreekbaar toiletpapier geproduceerd. Daartoe heeft de papierproducent het Cradle to Cradle-certificaat ontvangen van het Amerikaanse bureau MBDC. Het hygiënisch papier is gemaakt van 100 procent recycled papier en was al voorzien van het FSC-r keurmerk en het Europees Ecolabel.

MBDC is het bureau van Michael Braungart en William McDonough, de grondleggers van Cradle to Cradle (C2C, van wieg tot wieg).

In het productieproces van hygiënisch papier worden diverse chemicaliën toegepast om enerzijds het proces in goede banen te leiden en anderzijds de producten specifieke eigenschappen te geven. De grondstof - recycled papier - en de ingezette chemicaliën zijn door MBDC in detail onderzocht op tal van eigenschappen, zoals aanwezige verontreinigingen, maar ook op biologische afbreekbaarheid. Stoffen die niet voldoen aan de strenge criteria zijn vervangen. Met als resultaat het eerste hygiënische papier ter wereld dat na gebruik, zonder enige schadelijke effecten voor het milieu, aan de biologische kringloop kan worden toegevoegd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren? Graag! Maar de redactie keurt reacties wel eerst even goed.