21 september 2009

Buy IT Fair

De Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) publiceert een handleiding voor het duurzaam inkopen van computers. De handleiding beschrijft de mogelijkheden voor inkopers om sociale criteria, zoals arbeidsomstandigheden, mee te nemen in aanbestedingen.

Aan de hand van praktische tips en voorbeelden neemt de SOMO-handleiding elke fase van een aanbesteding van computers door. De handleiding geeft handvatten om die invloed op een positieve manier aan te wenden. "Het noemen van de fundamentele arbeidsnormen van de Internationale Arbeidsorganisatie in een aanbesteding kan bijvoorbeeld leiden tot betere arbeidsomstandigheden in elektronicafabrieken in China, Thailand en de Filippijnen", zegt auteur Bart Slob.

De aanbevelingen in de SOMO-handleiding overstijgen het ambitieniveau van SenterNovem, en de haalbaarheid van de voorstellen is juridisch getoetst.

SOMO doet sinds 2004 onderzoek naar productieomstandigheden in de elektronicasector.
Naast de inkopersgids kunnen inkopers vanaf vandaag ook gebruik maken van de zogenaamde Company Monitor. Hier wordt per computerbedrijf een overzicht gegeven hoe de duurzaamheid van deze bedrijven positief en negatief in het nieuws zijn gekomen. De Company Monitor is te vinden op www.procureitfair.org.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren? Graag! Maar de redactie keurt reacties wel eerst even goed.