06 oktober 2009

Imtech bouwt duurzaam hoofdkantoor BNP in Brussel

Imtech bouwt het nieuwe hoofdkantoor van BNP Paribas Fortis in Brussel (Fortis Bank België dat sinds mei 2009 deel uitmaakt van BNP Paribas). Dit ‘green head office’ moet één van de meest duurzame kantoren in België worden. De waarde van de opdracht bedraagt ruim 20 miljoen euro.

Het hoofdkantoor van BNP Paribas Fortis in Brussel bestaat uit vijf geïntegreerde monumentale gebouwen gelegen aan het statige Warande Park. Imtech verzorgt hier onder meer de warmtekrachtkoppeling. Dit is de gecombineerde opwekking van warmte en elektriciteit (kracht) met een hoog rendement. De vrijkomende extra warmte wordt gebruikt voor verwarming. Daarnaast wordt een innovatief ‘BEO-veld’ (Boorgaten Energie Opslagveld) aangelegd. Door diepteboringen op circa 100 meter wordt hierbij koude energie in diepere aardlagen tijdelijk opgeslagen en via een ingenieus en energiezuinig leidingstelstel in de gebouwen gebracht en gebruikt voor de luchtconditionering.

Op de daken worden zonnepanelen aangebracht die het warme water voor het sanitair in het gebouw voorverwarmen. Daarnaast worden diverse hightech energie-efficiënte oplossingen aangebracht, bijvoorbeeld een energiezuinige warmtepomp die in combinatie met het BEO-veld een aanzienlijke extra energiebesparing oplevert. Andere voorbeelden zijn het gebruik van hightech koelmachines met een hoog rendement, de aanwezigheid van luchtgroepen met energieterugwinning en toepassing van speciale koeltorens.

In het kader van een optimale conditionering worden innovatieve koelbalken geplaatst die periodiek op basis van het ‘free-cooling’ principe gebruik maken van energie die beschikbaar is in de buitenlucht. Speciale hoogrendementscondenserende gasketels zorgen voor bijkomende warmte-opwekking. Ten opzichte van traditionele energie-oplossingen kan met de totale mix aan geïntegreerde duurzame oplossingen circa 50% aan energie worden bespaard. Bovendien vindt er een aanzienlijke reductie van CO2-uitstoot plaats. Daarnaast worden door Imtech ook alle elektrotechnische oplossingen op duurzame wijze in het gebouw geïntegreerd, waaronder het duurzame hoog- en laagspanningsnet, de energiezuinige verlichting en het energie-efficiënte datanetwerk.

Veiligheid staat voorop
Imtech realiseert tevens tal van geavanceerde veiligheidsvoorzieningen, bijvoorbeeld de innovatieve toegangscontrole, de complete camerabewaking en de gebouwautomatisering. In de parkeerkelder wordt een hightech rook- en warmteafvoersysteem gerealiseerd dat bij eventuele brand automatisch wordt geactiveerd en alle rook en vrijkomende gevaarlijke stoffen onmiddellijk afvoert. Hierdoor kan evacuatie snel en zonder problemen plaatsvinden en blijft het gebouw voor hulpdiensten bereikbaar.

Eerder verzorgde Imtech de ‘groene’ revitalisatie van het hoofdkantoor van de Deutsche Bank in Frankfurt (120 miljoen euro) en de duurzame technologie in het hoofdkwartier Nederlandse Koninklijke Landmacht in Utrecht (60 miljoen euro).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren? Graag! Maar de redactie keurt reacties wel eerst even goed.