Bedrijven die maatregelen nemen om energie te besparen, willen dit ook graag laten zien aan medewerkers en klanten. Siemens ontwikkelde hiervoor de Green Building Monitor (GBM). Het systeem toont het verbruik van stroom, warmte, koude en water, maar ook de reductiewaarden bij de uitstoot van broeikasgas. Deze gegevens kunnen worden vergeleken met 'referentiegebouwen', maar ook met waarden uit het verleden van hetzelfde gebouw.
Volgens Siemens kan er ook andere informatie op de GBM worden weergegeven, zoals energiebesparingstips, statements over het engagement van het bedrijf met betrekking tot het milieu, milieurelevant feitenmateriaal en weerverwachtingen.
De Green Building Monitor is een uitbreiding van de Energy-Monitoring-Services van Building Technologies en vormt een aanvulling op het Advantage Operations Center (AOC): hier worden de verbruiksgegevens van gebouwen permanent bewaakt en door deskundigen geanalyseerd.
Met het oog op het feit dat gebouwen zo’n 40% van het totale energieverbruik veroorzaken, heeft de Europese Unie de Richtlijn 2002/91/EG (z.g. EPBD / Energy Performance of Buildings Directive) over de energieprestatie van gebouwen ontwikkeld. Deze richtlijn schrijft onder meer voor, dat het energieverbruik en de energie-effficiëntie van openbare gebouwen ten minste om de tien jaar moet worden gecontroleerd en met een prominent zichtbaar aangebracht energieprestatie¬certificaat openbaar gemaakt moet worden. Daarnaast voorziet de richtlijn in een regelmatige inspectie van boilers en klimaatinstallaties. De EPBD is voor alle EU-Lidstaten verplicht en is in verschillende landen inmiddels geïmplementeerd. De Green Building Monitor van Building Technologies komt niet in de plaats van dit certificaat.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Reageren? Graag! Maar de redactie keurt reacties wel eerst even goed.