30 maart 2010

Kunststof drinkbeters verplicht inzamelen en recyclen

Begin dit jaar is het Landelijk AfvalbeheerPlan (LAP2) van kracht geworden. Volgens het LAP2 moeten bedrijven en instellingen die meer dan 500 éénmalige kunststof drinkbekers per week gebruiken, maatregelen treffen voor gescheiden inzameling en recycling.

Het LAP2 geeft de hoofdlijnen weer van het overheidsbeleid voor afvalpreventie en afvalbeheer en heeft een expliciete basis in de Wet Milieubeheer. Gemeenten en andere vergunningverlenende instanties kunnen bedrijven/instellingen verplichten om afvalscheidende maatregelen te treffen.

Handhaving vindt ondermeer plaats via gemeenten, stimuleringsactiviteiten worden uitgevoerd door Nedvang (denk aan de Plastic Hero campagne) en Agentschap NL (voorheen Senternovem).

De invoering van het Landelijk AfvalbeheerPlan (LAP2) per 1 januari 2010 zal de inzameling en bekerrecycling ongetwijfeld verder opstuwen. Het Retoursysteem(R) van de Stichting Disposables Benelux is naar eigen zeggen het enige landelijk dekkende systeem in Nederland dat éénmalige kunststof bekers recyclet.

In de Criteriadocumenten voor het Duurzaam Inkopen van Drankautomaten en Catering, hebben leveranciers die de mogelijkheid tot het inzamelen en recyclen van éénmalige drinkbekers bieden een sterke voorkeur.

1 opmerking:

  1. Indien men gebruik maakt van biologisch afbreekbare drinkbekers, ligt het verhaal dan anders?
    Verder stel je dat in aankooptrajecten een leverancier die inzameling biedt de voorkeur geniet. Als leverancier van waterkoelers (Watercompany Waterkoelers) leveren wij ook bekers. Het valt voor ons niet mee een altenatief aan te bieden aangezien de grootst vervuilende partij (koffieleverancier) leading is.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren? Graag! Maar de redactie keurt reacties wel eerst even goed.