19 augustus 2010

Nieuw duurzaam hoofdkantoor Siemens

Van Siemens mag je wel iets verwachten als ze een nieuw hoofdkantoor bouwen. In juni werd In Wenen het Siemens City, een complex waar de nieuwe Siemens identiteit gestalte moet krijgen. Personeelsleden van verschillende locaties is hier bijeen gebracht, er werken maar liefst 6000 mensen.

Groen
Het hart van de nieuwe Siemens-City wordt gevormd door een lommerrijk Atrium met zitplaatsen en informele conferentie ruimtes. De binnentuinen worden geflankeerd door allerlei voorzieningen, zoals restaurants, bibliotheek, copyshop, reisbureau, bank-en fitnesscentrum. Het meubilair werd onder andere geleverd door Bene.

Op de begane grond bevinden zich gezellige hoekjes afschermd door bamboe hout met waterstroompjes. Stilteruimtes zijn uiteraard ook aanwezig. Op 3.000 vierkante meter zijn overal mogelijkheden om te werken, draadloos uiteraard. Aan de akoestiek is ook gedacht. Het geluid wordt gedempt door de balkonuitstulpingen in het Atrium.

Energie en CO2 besparing
Siemens pastte in het hoofdkantoor verschillende duurzame technologieën toe, zoals zonne-energie, gebruik van regenwater om toiletten te spoelen. In putten wordt van geothermische energie door zonne-energie om regenwater gebruikt voor het spoelen doeleinden." Warmte en koeling worden opgeslagen, waarmee jaarlijks zo'n 40.000 ton CO2 wordt bespaard. In het hele gebouw is de verlichting voorzien van lichtsensoren.

LEED Gold
De Siemens Stad participeert in de Green Building Program van de EU. De certificering van LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) van de US Green Building Council is nog niet afgerond. Siemens streeft naar de hoogste score.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren? Graag! Maar de redactie keurt reacties wel eerst even goed.