29 april 2011

Efficiënt omgaan met grondstoffen speerpunt beleid EU

De Europese Commissie heeft Resource Efficiency uitgeroepen tot één van de zeven 'flagships' in de route naar 2020. Hier ligt een uitgeproken kans voor het Nederlandse kabinet om dit ook tot een speerpunt van het beleid te maken.

Europa is afhankelijk van de import van buitenlandse fossiele brandstoffen en zeldzame aardmetalen. Eigen grondstoffen en brandstoffen zijn er nauwelijks. China heeft de meeste zeldzame aardmetalen, Rusland heeft edele metalen, Congo kent kobaltvoorraden en niobium komt vooral voor in Canada en Brazilië.

Waarvoor hebben we deze grondstoffen eigenlijk nodig? Kobalt zit in lithium-ion-batterijen, inidum wordt gebruikt voor dunne PV-cellen, platinum voor brandstofcellen en niobium voor supergeleiders. En zo zijn er nog meer materialen die belangrijk zijn voor een duurzame toekomst.

Kerntaken Europa
De Europese Commissie heeft daarom de resource efficiency uitgeroepen tot een van de kerntaken van het oude continent. Er is een strategie opgesteld om aan een energie-efficient Europa te werken. Om dit te bereiken moeten een aantal voorwaarden worden vervuld:
- Gecoördineerde actie in meerdere lagen van de politiek;
- Snelle actie is noodzakelijk omdat een aantal maatregelen pas op de lange termijn winst zal gaan opleveren;
- consumenten de mogelijkheden geven om producten te kopen die minder grondstoffen verbruiken. Hiermee moet innovatie worden aangejaagd.

Kortom: de schouders eronder, want tijd is schaars. Tja, zou het kabinet nu wel het licht gaan zien?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren? Graag! Maar de redactie keurt reacties wel eerst even goed.