05 juli 2011

Duurzaam interieur VanWanten

Culture&Business en Studio Yip realiseerden voor de nieuwe Rotterdamse onderneming VanWanten een complete inrichting met hergebruikte materialen en kringloopmeubels.

Upcycling en interieurvormgeving
Nieuwe kabinetten gemaakt van kringloopkastjes, een kapstok van hamers, lampen gemaakt van plastic flessen, afgekeurde bouwhelmen, kledinghangers en koffiekopjes. Upcyclen, het hergebruiken van een object of materiaal zonder het eerst af te breken, is duurzaam én spreekt tot de verbeelding volgens Janne Vereijken van Culture&Business en Gaby van Ineveld van Studio Yip. “Upcycling kost minder energie dan recyclen én inspireert tot duurzamer gedrag. Door de zichtbaarheid van de vorige functie van het materiaal maakt het mensen bewust van de waarde van afval en afgedankte spullen. Helaas wordt upcycling nog nauwelijks serieus toegepast in interieurvormgeving.”


Het verhaal achter het bedrijf
Bij de inrichting van dienstenbedrijf VanWanten is gekozen voor hergebruikte materialen die het verhaal van de onderneming vertellen; huishoudelijke diensten, klussen en een strijkservice. De lampen die in het kantoor en de werkruimte hangen, zijn gemaakt van kledinghangers (MU Light, Miriam Zink), afgekeurde bouwhelmen (Bouwhelmlamp, Studio Schuim), plastic flesjes (Flessenlamp, JaJoArticles) en een koffiekopje (Koplamp, Sander Lucas). De kapstok is gemaakt van hamers (Hamerkapstok, Studio Yip en Culture&Business). Alle meubels zijn tweedehands en er is zoveel mogelijk gebruikgemaakt van elementen die reeds aanwezig waren, zoals het robuuste betonnen plafond en de keuken van de vorige eigenaar.

Het Stapelkabinet
Het materiaal om duurzame kasten te ontwikkelen voor dit project werd door Janne Vereijken en Gaby van Ineveld gevonden in de kringloopwinkels. “Juist de meubels die onder de noemer ‘kringloop’ vallen, vertellen de grappige of ontroerende geschiedenissen van de mensen om ons heen, die naast ons wonen, die we op straat zien lopen en tegenkomen bij de supermarkt om de hoek. Het is de perfecte grondstof voor ‘nieuwe’ kasten.”

Het Stapelkabinet is gemaakt van verschillende oude kasten zonder deze eerst uit elkaar te halen. Om de kasten zo duurzaam mogelijk te produceren zijn ze ontworpen bij kringloopwinkels in de buurt van de opdrachtgever. Het enige transport dat heeft plaatsgevonden is van de winkel naar het bedrijfspand. Hier zijn de kasten gemonteerd en afgewerkt. Het Stapelkabinet is inmiddels een serie. Kasten kunnen in opdracht en naar functie ontworpen worden, voor bedrijven en particulieren. Daarnaast wordt gewerkt aan een basiscollectie.

Containerkeuken en Vitrage Jaloezie
Met een knipoog naar uiterlijke schijn hebben Studio Yip en Culture&Business een aantal objecten voor dit project opnieuw ‘uitgevonden’. Van de buitenkant lijkt niet altijd alles wat het is. Dat geldt voor mensen én objecten. De bijzondere keuken, gemaakt van oude containerdeuren, blijkt bij nader inzien de gewone standaard witte keuken van de vorige eigenaar te zijn. Van een zakelijke aluminium jaloezie is een huiselijke vitrage gemaakt die van kleur verandert met het kantelen van de lamellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren? Graag! Maar de redactie keurt reacties wel eerst even goed.