"Gemeenten, provincies en andere overheden in ons land kunnen op simpele wijze tot 30 procent besparen op hun energierekening." Dat was onlangs te lezen in het blad Binnenlands Bestuur, op basis van cijfers en analyses van Energie Centrum Nederland (ECN) en Agentschap NL (zie hier). Met name in de kantorenmarkt is het laaghangende fruit nog lang niet geplukt, zo luidde de conclusie. Maar wat is dat laaghangende fruit dan? Hierbij mijn top-drie:
1 - Tijdschakelaars Vanuit de actie Out-Of-Office kwam ik het afgelopen jaar op kantoren waar tot wel 50 procent van het energieverbruik buiten kantooruren plaatsvond. Als deze kantoren simpelweg wat zouden doen aan het onnodig aan laten staan van computers, printers, koffieautomaten, drankautomaten en andere elektrische apparatuur, dan zouden ze duizenden euro's per jaar kunnen besparen. De simpelste manier om dit voor elkaar te krijgen is het installeren van tijdschakelaars. De meest eenvoudige varianten kosten een paar euro, zijn binnen een handomdraai geïnstalleerd en verdienen zich soms binnen enkele maanden al terug.
2 - Verlichting Op kantoren vormt verlichting gemiddeld 25 procent van de energierekening. Voor een gedeelte betreft dit verlichting die bijdraagt aan een aangename werkplek, maar voor een gedeelte betreft dit helaas ook erg vaak verlichting van ruimtes waarin niemand (meer) aanwezig is. Dit volledig onnodige energieverbruik kan eenvoudig voorkomen worden met behulp van sensoren. Voorbeelden daarvan zijn bewegingssensoren en buitenlichtsensoren. Daarnaast zijn er nog altijd veel kantoren die gebruikmaken van ouderwetse verlichting, zoals gloeilampen en halogeenlampen. Een overstap op zuinigere lampen, zoals LED-lampen en spaarlampen, is in die gevallen snel terugverdiend.
3 - Prestatieregelingen
De twee bovenstaande punten betreffen technische oplossingen. Veel energiemanagers van kantoren houden hiervan omdat ze daarmee geen gedragsverandering hoeven te bewerkstellingen. Toch hebben ook niet-technische oplossingen een enorme potentie voor structurele energiebesparing op kantoor. Voorwaarde daarbij is wel dat deze oplossingen goed verankerd worden binnen een organisatie. Een mooi voorbeeld daarvan is een prestatieregeling voor kantoorbewakers, waarin bewakers worden beloond voor de energiebesparing die ze tijdens hun bewakersronde door het kantoor realiseren. Energiebesparing verandert daarmee opeens van bijzaak tot een lucratieve bezigheid, die het werk van zowel de bewaker als de energiemanager deugd doet.
Waarom energie besparen?
Tot slot, waarom zou je je eigenlijk met energiebesparing op kantoor bezighouden? Daarvoor zijn anno 2012 tenminste drie actuele redenen aan te dragen:
1 - Elektriciteitsprijzen liggen in 2012 fors hoger dan in 2011. Dit komt door een stijging van de leveringskosten, netwerkkosten én energiebelasting.
2 - Fiscale regelingen voor investeringen in energiebesparende maatregelen, zoals de Energie Investeringsaftrek, worden voortgezet.
3 - Beleid verplicht middelgrote gebruikers om energiebesparende maatregelen te realiseren die zich binnen vijf jaar (of minder) terugverdienen.
Mark Meyer, Energy-Indeed
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Reageren? Graag! Maar de redactie keurt reacties wel eerst even goed.