14 mei 2013

Energieleveranciers Jokkebrokken?

Consumenten die aarzelen om groene stroom aan te schaffen, zullen voorlopig nog wel even wachten. Vanochtend stond groot in een aantal kranten een paginagrote advertentie van de NEM,  Nederlandse Energie Maatschappij met als kop JOKKEBROKKEN.

Wat is er aan de hand? De NEM biecht op dat de sector niet zo groen is als er beweert wordt. Er wordt groene stroom geïmporteerd en een groot deel wordt geproduceerd uit biomassa. Biomassa is omstreden, omdat het concurreert met de voedselvoorziening.

Het artikel zal nog de nodige stof doen opwaaien de komende dagen. De grote vraag is natuurlijk, waarom kiest NEM deze strategie?

Het lijkt alsof NEM de deur openzet naar betrouwbare informatie en transparantie. Maar in feite zegt NEM alleen maar zaken die iedereen al had kunnen weten via deze website van Hier. Ik zou wel een bewijs willen zien voor het lobbywerk achter de schermen.

NEM geeft in het persbericht niet aan wat hun plannen zijn voor de toekomst, of zij ambities hebben om iets met duurzame energie te doen. Ik ga ervanuit dat die plannen alsnog volgen, anders is zo'n campagne alleen maar onduidelijk en schadelijk. Als het hun plan was om ruis te veroorzaken, dan is dat gelukt. Ik ben benieuwd naar de reacties van NUON, Essent en anderen.

Voor alle duidelijkheid hieronder het persbericht van NEM:


De Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) onthult vanaf vandaag de publieke geheimen van de energiemarkt. Is groene stroom in Nederland wel groen? Waar komt onze energie eigenlijk vandaan? Hoe houden energie-aanbieders hun prijzen laag? Dit doet het bedrijf door in de nieuwe reclamecampagne alle onzin in de energiemarkt aan de kaak te stellen. NLE voert al enige tijd een lobby achter de schermen om een einde te maken aan alle onzin die in de energiemarkt verteld wordt en de energiemarkt voor consumenten transparant en begrijpelijk te maken. Vanaf vandaag vindt de lobby niet alleen meer achter de schermen plaats, maar toont het bedrijf de eerlijke verhalen over de energiemarkt in een nieuwe reclamecampagne.

Groene stroom voor € 1,44
Met het afnemen van groene stroom denken veel huishoudens hun steentje bij te dragen aan een milieubewust en duurzaam Nederland. Maar feit is dat groene stroom vaak helemaal niet zo groen is. Tijd om het eerlijke verhaal te vertellen, vindt Harald Swinkels, Algemeen Directeur van de Nederlandse Energie Maatschappij.


“Consumenten hebben anno 2013 behoefte aan openheid en een eerlijk verhaal. Mensen willen weten hoe groen hun groene stroom daadwerkelijk is. En het feit is, dat die meestal helemaal zo groen niet is. Smerige stroom kan door het aanschaffen van de juiste certificaten groen verklaard worden. De kosten? €1,44 om een heel huishouden een jaar lang van deze zogenaamde ‘groene stroom’ te voorzien”, aldus Harald Swinkels “Wij willen onze plek als uitdager in de gesloten energiemarkt verder verstevigen en daarbij hoort openheid van zaken. Dit past ook bij onze algemene missie: het openbreken van de energiemarkt.”

Nieuwe campagnestrategie
De rebelse energie-aanbieder is de afgelopen jaren niet te missen geweest met zijn opvallende reclame-uitingen, met daarin onder andere BN’ers als Frans Bauer, Johan Derksen en Natasja Froger. Na het trekken van de aandacht met de veelbesproken reclames brak de energiemarkt open en ontstond er een algehele verlaging van het prijsniveau. In de huidige campagne onthult NLE zaken die de energiemarkt liever geheim houdt. 


De nieuwe reclamecampagne is onderdeel van de nieuwe strategie van NLE. Om de aangepaste koers te onderstrepen introduceert NLE vandaag eveneens de nieuwe pay-off ‘Kom erbij’. Een nieuwe tone of voice die past bij deze vervolgstap van de uitdager. “Betraden we voorheen de energiemarkt op een nogal directe en behoorlijk aanwezige wijze, nu doen we dat op een sympathiekere manier door het eerlijke verhaal te vertellen. Consumenten moeten weten hoe de vork in de steel zit en op basis daarvan beslissingen kunnen nemen”, voegt Swinkels daaraan toe.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren? Graag! Maar de redactie keurt reacties wel eerst even goed.