23 december 2009

Einde voor Samas

Kantoormeubilair leverancier Samas is failliet, zo meldt beleggersbelangen.nl. Het bedrijf gaat de laatste bedrijfsonderdelen verkopen. Daarmee wordt een zo groot verlies geleden, dat er voor aandeelhouders niets meer overblijft.

De ondergang komt niet als een verrassing. Het bedrijf zat al jaren in de problemen door mislukte it-projecten en productieproblemen. De daardoor al zwakke financiële positie werd verder aangetast door de recessie, die de verkoop zwaar onder druk zette.
Het bedrijf leed grote verliezen. Banken zegden de kredieten op, waarop Samas begon met de uitverkoop van tal van binnen- en buitenlandse bedrijfsonderdelen. Als laatste gaan de bedrijven in Duitsland en Centraal- en Oost-Europa de deur uit.

Op 26 mei maakte het bedrijf de aanstaande verkoop en het boekverlies al bekend, maar zei toen niets over de financiële gevolgen voor de aandeelhouders.

Na afwikkeling van de boedel en terugbetaling van de schuld aan de banken (die er wellicht ook nog bij in schieten) blijft er niets voor aandeelhouders over.

Het aandeel is dus niets meer waard, ook niet de €0,13 die er op de beurs nog voor betaald wordt. Volgens Samas hebben de fiscaal compensabele verliezen ook geen waarde.
In 1998 was de aandelenkoers nog €25.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren? Graag! Maar de redactie keurt reacties wel eerst even goed.