Koninklijke Mosa uit Maastricht heeft de grondstoffen in haar tegels zodanig gewijzigd dat ze te allen tijde recyclebaar zijn en geen schade toebrengen aan het milieu. Daarnaast is Mosa ook pilotprojecten gestart om tegelafval in te zamelen en als grondstof voor nieuwe tegels te gebruiken.
Koninklijke Mosa lichtte met behulp prof. Michael Braungart van Epea alle grondstoffen, leveranciers, productieprocessen en producten doort. Grondstoffen die niet duurzaam waren, zijn vervangen en ook de duurzaamheid van de groeven waaruit ze komen is vastgesteld. Mosa heeft waar mogelijk zijn productieprocessen aangepast om mooie en kwalitatief goede tegels te maken met een hoog recyclinggehalte. Nu bevatten Mosa tegels 10 tot 40 procent gerecycled materiaal. Tegelafval binnen de fabriek werd al in een gesloten kringloop hergebruikt, maar ander tegelafval belandt nog vaak op de vuilnisbelt. Daarom is het bedrijf met inzamelaar Van Gansewinkel in Nederland pilotprojecten gestart om tegelafval op bouwplaatsen gescheiden in te zamelen en opnieuw te gebruiken. Op die manier wordt het tegelafval fors verminderd.
Het resultaat van dit intensieve programma is, volgens Mosa, dat het overgrote deel van de Mosa tegels de kwalificatie heeft gekregen. Bij de technische kringloop zijn de materialen en grondstoffen zo zuiver dat ze geschikt zijn voor veelvuldige recycling en niet schadelijk zijn voor het milieu.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Reageren? Graag! Maar de redactie keurt reacties wel eerst even goed.