09 februari 2010

Energy Star voor datacenters

Datacenterapparatuur krijgt vanaf dit voorjaar een energielabel onder een nieuw deel van het Energy Star-programma. Veel Energy Star producten voldoen aan de criteria die Agentschap.nl opstelde voor duurzaam inkopen. Dit is aangekondigd op de derde jaarconferentie van het Green Grid-forum. Het initiatief hiervoor is afkomstig van het Amerikaanse milieu-agentschap EPA (Environmental Protection Agency).

Energy Star-labels geven het energieverbruik van ict-apparatuur en andere elektronica aan. De Energy Star-meting voor datacenters is gebaseerd op de zogeheten PUE-waarde (power unit efficiency). Dat is het totale energieverbruik gedeeld door de hoeveelheid die de daadwerkelijke ict-systemen bereikt. 'Lekkage' door voedingen en verbruik door koeling worden dus afgetrokken.

De EPA neemt hierbij ook ups-systemen mee in de meting. Het laat vooralsnog andere datacenterfactoren buiten beeld, zoals dubbel uitgevoerde systemen (redundancy) voor failover, op basis waarvan de datacenterclassificatie (tier) wordt bepaald. Ook buiten beschouwing is de geografische locatie waar het datacenter zich bevindt. Een koeler klimaat maakt een lagere PUE-waarde makkelijker haalbaar.

Het datacenter-label moet in juni gereed zijn en wordt ondersteund door een certificeringsproces. Meedoen gebeurt op vrijwillige basis.

Datacenters die zich aanmelden, gebruiken een online-tool die hun energie-efficiëntie indeelt op een schaal van 1 tot 100. Bedrijven die een score boven de 75 behalen, kunnen een EPA-audit aanvragen om daarmee een Energy Star-certificaat te verkrijgen. De EPA wil de online-meettool voor datacenters toevoegen aan zijn Portfolio Manager-tool, die ook energie- en waterverbruik van gebouwen meet.

Het voornaamste doel van de energielabels voor datacenterapparatuur is bedrijven met datacenters een duidelijk beeld te geven van hun ict-energieverbuik. Die bewustwording moet een verlaging van energieverbruik tot gevolg hebben. Ook moet het label de trend van het eigen verbruik inzichtelijk maken.

Er bestaat al een Energiestar variant voor servers met x86-processors. Daar komt binnenkort een nieuwe variant bij voor storage-apparatuur, gevolgd door een voor noodvoedingen (ups'en, uninterruptible power supplies). (bron: channelworld)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren? Graag! Maar de redactie keurt reacties wel eerst even goed.