09 maart 2010

Checklist LED-verlichting

Philips stelde een checklist voor LED-verlichting samen:

Wat is de levensduur van het LED-systeem?
Omdat de LED een onderdeel is van het totale LED-systeem is het belangrijk om niet alleen naar de levensduur van de LED te kijken, maar naar de levensduur van het totale LED-systemen.

Wat is de lumenbehoud-factor bij de opgegeven levensduur?
Over de levensduur van de LED zal hij minder licht gaan geven. Daarom is het belangrijk om te weten hoeveel licht (=lumen) de LED nog heeft bij de opgegeven levensduur. Bijvoorbeeld: een levensduur van 50.000 uur met 70% lumenbehoud.

Hoe is de levensduur gemeten en hoeveel testgegevens zijn bekend?
Wanneer u twijfelt over de levensduur van de LED of het totale LED-systeem, adviseren wij om deze gegevens op te vragen bij uw LED-leverancier. Daarbij is het belangrijk om te weten onder welke omstandigheden de LED's zijn getest en of de duur van de test representatief is voor de voorspelde levensduur.

Bij welke omgevingstemperatuur (Ta) gelden deze waarden?
De levensduur van het LED-systeem is afhankelijk van de omgevingstemperatuur (=Ta). Het is daarom belangrijk om te weten of de gespecificeerde levensduur overeen komt met de omgevingstemperatuur waarin het systeem wordt toegepast. In Philips documentatie kunt u deze specificaties vinden, bijvoorbeeld max. Ta < 35°C.

Lichtkwaliteit

Wat is de kleurweergave?
Wanneer u kiest voor toepassing van LED is het belangrijk om te weten of er minimale eisen zijn voor de kleurweergave, afhankelijk van waar u de LED's gaat toepassen. Bijvoorbeeld: Ra > 80.

Richtlijnen voor de binnenverlichting zoals kantoren worden omschreven in de NEN-12464, waarin de kleurweergave-index (Ra) groter moet zijn dan 80.
Voor buitenverlichting omschrijft het "Politiekeurmerk Veilig Wonen" dat de minimale kleurweergave groter moet zijn dan 60.

Wat is het gewenste sfeerbeeld (koud-warm-gekleurd)?
Wanneer u kiest voor een LED-oplossing is het belangrijk om u af te vragen welke kleur licht voor u belangrijk is. Welke sfeer wilt u creeren? Wilt u een koude witte kleur, of juist een warmere lichtkleur. LED's zijn verkrijgbaar in diverse lichtkleuren, ook wel kleurtemperatuur genoemd.

Is er rekening gehouden met binning en kan je op een later tijdstip exact dezelfde kleurtemperatuur bijbestellen zonder kleurafwijkingen?
Door spreiding in het productieproces worden LED's geclassificeerd in "bins". Het is dan belangrijk wanneer u een LED-oplossing koopt, dat u weet of er rekening gehouden is met het eventuele kleurverschil van de LED's.

Hoe is de spreiding van het licht en zijn er fotometrische gegevens beschikbaar?
Een kenmerk van LED's is dat ze vaak gerichter licht geven dan bijvoorbeeld traditionele lichtbronnen. Wanneer men LED-producten dan hiermee vergelijkt, is het belangrijk om te weten of de spreididng van het licht gelijk is of volgens de door uw gewenste specificaties. Door middel van fotometrische gegevens is dit eenvoudig te controleren.

Hoe zit het met verblinding?
Wanneer men direct in de lichtbron kijkt, is het mogelijk dat men verblind raakt. Dit kan als onplezierig ervaren worden. Door middel van reflectoren is dit eenvoudig te voorkomen. Ook bij de keuze van een LED-product dient u te kijken of deze voor de toepassing voldoet aan de verblindings-index eisen.

Voor binnenverlichting worden deze gespecificeerd door middel van een bepaalde UGR-waarde (Unified Glare Rating). Voor werkplektoepassingen moet volgens de NEN 12464 de UGR-waarde kleiner zijn dan 19.
Ook voor buitenverlichting worden eisen gesteld om te voorkomen dat er veel hinder is door verblinding.

Energie-efficiëntie


Wat is het opgenomen vermogen van het totale LED-systeem (incl. driver)?
De prestaties van de LED liggen hoger dan die van het totale LED-systeem. Dit verschil komt door bijvoorbeeld het gebruik van lensen en drivers. Dit beinvloedt de totale prestaties van het systeem. Wanneer u verschillende producten vergelijkt is het zaak uit te gaan van de prestaties van het totale LED-systeem. Voldoet het blindvermogen van het systeem aan alle eisen? Blindvermogen is het verschil tussen wat het LED-systeem verbruikt, en wat de elektriciteitscentrale moet leveren.

Kunnen de LED-modules in de armaturen uitgewisseld worden voor een efficientere modules?
Bekijk of de oplossing toekomstbestendig is en of de LED-modules in de armatuur uitgewisseld kunnen worden.

Hoeveel energie bespaar ik met dit LED-alternatief in vergelijking tot de meest efficiënte conventionele oplossing?
LED's hebben de toekomst, maar in sommige toepassingen zijn op dit moment conventionele oplossingen nog efficienter. Philips adviseert om de beste technologie voor de toepassing te kiezen.

1 opmerking:

  1. Een nuttige checklist voor het gebruik van LED verlichting op kantoor. Bedankt voor de info.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren? Graag! Maar de redactie keurt reacties wel eerst even goed.