26 maart 2010

Geld terugverdienen met besparing op energiekosten

Op energiekosten valt het meeste geld te besparen in de kantorenmarkt. Dat blijkt uit de binnenkort te publiceren tweede Nederlandse Oscar (Office Service Charge Analysis Report) van vastgoedadviseur Jones Lang LaSalle. Dit rapport maakt de opbouw van servicekosten die verhuurders aan huurders berekenen vergelijkbaar.

Het rapport toont volgens Ruben Langbroek, head of Research van Jones Lang LaSalle, aan dat de energiekosten de grootste kostenpost binnen de servicekosten zijn, maar ook de grootste besparingspotentie hebben. In 2008 besloegen de energiekosten 47% van de totale servicekosten. Om de energiekosten naar beneden te brengen kan gewerkt worden aan het vermijden van energieverspilling en het implementeren van energiebesparende maatregelen. Hierbij moet gedacht worden aan isolatie of energiezuinige en `slimme` installaties.

Systemen die energie opwekken of terugwinnen kunnen ook uitkomst bieden. Volgens Jones Lang LaSalle kunnen de besparingen uiteindelijk oplopen tot meer dan 50% in vergelijking met conventionele gebouwen. De keuze voor groene energie of efficiënte gebouwinstallaties kan een 30% en 10% lagere CO2-uitstoot opleveren. Door te besparen op energie kunnen ook de servicekosten omlaag. Huurders kunnen de servicekosten ook beperken door te kiezen voor een ander schoonmaakregime of een gezamenlijke inkoop door de huurders. (bron: energiechannel.nl)

Een energiescan kan onder meer worden gemaakt door het Energiecentrum MKB.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren? Graag! Maar de redactie keurt reacties wel eerst even goed.