Gisteravond was ik bij een inspirerende bijeenkomst van de netwerkgroep Vernieuwing in Werk, bij Cap Gemini in Utrecht. Onderwerp van de Sessie was 'Hoe groot is jouw footprint?'.
De leden van het netwerk was vooraf gevraagd een enquête in te vullen om een beeld te krijgen van hun zogenaamde Mobility Footprint. Deze Mobility Footprint werd ontwikkeld door Cap Gemini en moet een hulpmiddel zijn bij het omlaag brengen van de kosten voor mobiliteit en het verminderen van het aantal fysieke verplaatsingen. Een ‘maat’ die op persoonlijke, of organisatorische basis vergeleken kan worden. Op de badges van de aanwezigen prijkte dan ook het uiteindelijke uitstoot-cijfer, wat soms tot hilarische reacties leidde.
Hoe je een minimale footprint kunt bereiken, werd in een luchtige, maar toch tot nadenken stemmende lezing vertelt door Lowimpactman Steven Vromman, die sinds 2 jaar probeert zijn footprint zo minimaal te maken.
De 35 aanwezigen waren tijdens zijn lezing vooral onder de indruk van de World Clock, die in real-time aangeeft hoeveel mensen er geboren worden en sterven, hoeveel vaten olie er geboord zijn en hoeveel CO2 er wordt uitgestoten. Een klok die iedereen heel duidelijk met de neus op de feiten drukte.
Uiteindelijk werd geprobeerd een antwoord te krijgen op de vraag hoe bedrijven en medewerkers zover komen dat ze tot actie willen overgaan om hun reisgedrag, en dus hun footprint te verlagen. Na een brainstormsessie kwamen de aanwezigen tot de conclusie dat naast faciliterende maatregelens, zoals kinderopvang, telewerkmogelijkheden en management op output, vooral kennis en inzicht belangrijk zijn om uiteindelijk tot actie over te willen gaan. En om te laten zien wat de impact kan zijn, werd besloten dat alle leden een poging zouden doen hun Mobility footprint naar beneden te krijgen. Meer nieuws volgt dus.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Reageren? Graag! Maar de redactie keurt reacties wel eerst even goed.