02 april 2010

Duurzaam papier uit tarwestro

Het Australische bedrijf Nature's Paper maakt papier van tarwestro. Volgens het bedrijf heeft het papier dezelfde eigenschappen als kopieerpapier en kost het hetzelfde. Bekijk hier specificaties.

Recycling
De oogst vindt op de normale wijze plaats, waarbij de granen worden gebruikt voor bloem en meel. De molen verbrandt vervolgens het afval, waarbij de hitte wordt gebruikt om opgevangen en gerecycled water te verwarmen. Hiermee wordt de pulp gewassen. Met de stoom worden turbines aangedreven, waardoor de fabriek voor 80% op groene stroom werkt.

Pulp
De stro, een bijproduct van tarweproductie, wordt vermalen en gemengd tot een pulp. Het wordt gewit door een sodium zout en een, niet nader uitgelegd, oxygenisatie proces, waarbij het water vele malen wordt hergebruikt. Er worden geen bleek- of chloormiddelen gebruikt.
Van de pulp wordt uiteindelijk het papier gemaakt. Het afval dat vrijkomt bij het productieproces, wordt gebruikt om de kartonnen verpakkingen te maken.

Tja, invliegen vanuit Australië is geen optie. Misschien zijn er mogelijkheden om dit ook in Europa te gaan doen? Of gebeurt dit al?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren? Graag! Maar de redactie keurt reacties wel eerst even goed.