20 augustus 2010

Cradle-to-Cradle toepassingen in kantoor NIOO

Het kan haast niet anders bij deze organisatie. Het nieuwe kantoor van Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) in Wageningen heeft een zeer duurzaam karakter. Het NIOO bestudeert hoe de natuur werkt: in de zee, op het land en in het zoete water. Het is onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).
Cradle-to-cradle
Het gebouw is ontworpen door Claus & Kaan Architecten. Er komen laboratoria en kantoren voor 160 mensen en daarnaast kassen, onderzoeksvelden en proefvijvers. De architect en het ontwerpteam kregen de opdracht zo veel mogelijk volgens de cradle-to-cradle filosofie te ontwerpen: geprobeerd wordt zoveel mogelijk kringlopen (energie, water, voedingsstoffen) gesloten te krijgen.

De ambitie van het NIOO is om het slimst lerende duurzame onderzoekslaboratorium van Nederland te worden, met bijvoorbeeld toepassing van de allernieuwste (en nog niet volledig uitontwikkelde) technieken op het gebied van energieopwekking, duurzaam energiegebruik, materiaalkeuze en CO2 uitstoot.

Informele ontmoeting
Het compacte gebouw, uitgevoerd in hout, staal en glas, is een rationele vertaling van het programma. Het gebouw wordt gekenmerkt door een overmaat aan ruimte die volgens de architect voor het belangrijkste uitgangspunt van het gebouw staat: de informele ontmoeting.

Vides zorgen daarbij voor open verbindingen tussen de verdiepingen en pleintjes, en de ruime opzet van de gemeenschappelijke functies als kantine en colloquium bevorderen een ontspannen en inspirerend werkklimaat. Het complex bestaat uit een hoofdgebouw met laboratoria en kantoren en diverse bijgebouwen, zoals kassen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren? Graag! Maar de redactie keurt reacties wel eerst even goed.