25 mei 2010

Duurzaamheid belangrijk voor jongere werknemers

Generatie Y, met een leeftijd tussen 18 en 25, komt langzamerhand op de arbeidsmarkt. Haworth onderzocht samen met onderzoeksbureau Johnson Controls en communicatiebureau Idea wat de eisen zijn die deze generatie stelt aan de werkomgeving. Er werd een groot onderzoek opgezet waarbij meer dan 5000 jongeren in Amerika, India, China en Groot-Brittannië werden ondervraagd.


Technologie

Generatie Y is opgegroeid met technologie en communiceert via allerlei sociale netwerken. Ze brengt deze technologie mee in de werkomgeving. Maar ze willen meer:

Generatie Y is flexibel, mobiel, werkt samen op onconventionele wijze. Bij de keuze voor een baan is het belangrijk wat de mogelijkheden zijn om te leren, samen te werken en wat de cultuur van het bedrijf is.

Locatie
Waar willen jongeren het liefst werken? Uiteraard in of nabij het centrum, met toegang tot sociale en commerciële faciliteiten, voorzien van een goede infrastructuur en mogelijkheden tot reizen met het openbaar vervoer. Op zich geen opvallende uitkomsten want wie wil dit nu niet?

Duurzaamheid
Generatie Y vindt duurzaamheid belangrijk, maar liefst 96% wil in een duurzame omgeving werken. Dat geldt niet alleen voor de werkomgeving zelf, ook de manier waarop gewerkt wordt, moet een duurzame levensstijl ondersteunen. Denk aan openbaar vervoer, lunchfaciliteiten, flexibel werken.

De werkgever moet meer doen dan door de overheid minimaal wordt vereist, zo vinden de jongeren. Ook is het belangrijk dat er daadwerkelijk zichtbaar is dat duurzaamheid een issue is voor de werkgever. Opvallende uitkomst is overigens dat dat hoe ouder werknemers worden, hoe belangrijker deze issues worden.

Hoe willen jongeren duurzaamheid terugzien in hun werkomgeving?
70.3% recyclemogelijkheden, papierbakken, prullenbakken, etc.
47.4% besparen van water

52.7% standby mogelijkheden voor elektrische apparatuur
71.6% delen van printers
47% zonnepanelen op locatie

Productief en creatief
De jongeren noemden factoren die hun productiviteit en creativiteit beïnvloeden. Opvallend is dat collega's belangrijk zijn voor de productiviteit, maar niet voor de creativiteit.

Productiviteit :
1. Collega's
2. Ambiance en atmosfeer
3. Technologie

Creativiteit:
1. Technologie
2. Ambiance en atmosfeer
3. collega's

Een ander opvallend punt uit het onderzoek is dat de overgrote meederheid graag een eigen bureau wil, maar wel met de mogelijkheid om samen te werken. Nieuwe manieren van werken vereisen een andere manier van inrichten, gericht op samenwerking en afzondering naar wens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren? Graag! Maar de redactie keurt reacties wel eerst even goed.