04 oktober 2010

Factory of the Future

AkzoNobel vroeg Beco en andere partners, om de “Factory of the future” te ontwerpen. De fabriek van de toekomst is een duurzame productieomgeving waarbij de cradle-to-cradle-principes als uitgangspunt dienen. Het doel is de biologische en technologische kringlopen van het product en het productieproces te sluiten.

De uitdaging ligt niet alleen in het ontwerpen van een duurzaam gebouw, maar vooral in het ontwerpen van een duurzaam productieproces. Dit onderscheidt de fabriek van een kantoor of woning. Bekende duurzame oplossingen in de sfeer van de materiaal en installaties blijven noodzakelijk, maar zijn bij lange na niet meer voldoende. De impact van het productieproces op het verbruik van water, energie en afvalstromen is vele malen groter dan de impact van het gebouw. Zeker als het gaat om een chemische fabriek, zoals in dit project.

Leercommunity
Om de “Factory of the future” optimaal te ontwerpen is gekozen voor een leer-community: een intensieve samenwerking tussen industrie, adviesbureaus en kennisinstellingen. Het project wordt gefinancierd door de partners met ondersteuning van AgentschapNL. De onderlinge samenwerking is gebaseerd op openheid en de bereidheid om kennis met elkaar te delen. Het ligt in de lijn om deze leer-community in de toekomst uit te breiden. De conceptuele resultaten de fabriek van de toekomst worden gepresenteerd op het Nationaal Sustainability Congres op 24 november 2010 in Utrecht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren? Graag! Maar de redactie keurt reacties wel eerst even goed.