22 december 2010

Microsoft: 'Bespaar energie door Cloud Computing'

Organisaties die besluiten hun zakelijke applicaties naar de cloud te verplaatsen, kunnen hun energieverbruik en CO2-uitstoot met dertig procent of meer terugbrengen, vergeleken met diezelfde applicaties op hun eigen infrastructuur. Dit blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van Microsoft is uitgevoerd door Accenture en WSP Environment & Energy.


Onderzocht is wat het verbruik van 3 applicaties (Exchange, SharePoint en CRM) is als organisaties ze zelf in huis op de eigen IT-infrastructuur benutten of ze als cloud-service afnemen van Microsoft. Deze applicaties worden ingezet voor e-mail, informatie-uitwisseling en klantbeheer.

De CO2-voetafdruk van de server-, netwerk- en opslaginfrastructuur van drie uiteenlopende omgevingen is onder 100, 1.000 en 10.000 gebruikers onderzocht. Hoe kleiner de organisatie, des te groter het milieuvoordeel van de cloud. Wanneer kleine organisaties tot 100 gebruikers hun applicaties vanuit een gedeelde cloud-omgeving gebruiken, kan de effectieve CO2-afdruk met 90 procent worden verminderd dan bij gebruik daarvan op lokale servers. Voor grote organisaties liggen deze besparingen (energiegebruik en CO2-uitstoot) typisch rond de 30 procent.
Dat de cloud-omgevingen het energieverbruik en de CO2-uitstoot gunstig beïnvloeden, komt volgens Microsoft door verschillende factoren:
* Dynamische levering. Grote organisaties zijn beter in staat om de servercapaciteit voortdurend af te stemmen op de vraag.
* Vele gebruikers. Grote openbare cloud-omgevingen kunnen miljoenen gebruikers bij duizenden bedrijven gelijktijdig bedienen met één gedeelde infrastructuur ('multi-tenancy').
* Servergebruik. Cloud-providers kunnen zeer efficiënt met servers werken door de servercapaciteit die een applicatie nodig heeft, dynamisch toe te wijzen; hierdoor kunnen grotere werkbelastingen met minder servers worden afgehandeld.
* Datacenter-efficiency. Door innovatie en voortdurende verbetering weten cloud-providers datacenters te ontwerpen en te bouwen, die voor een gegeven hoeveelheid rekenkracht het totale energieverbruik minimaliseren.

Download het white paper met gedetailleerde cijfers.

Over de studie
Voor het onderzoek is een Life Cycle Assessment (LCA) methodologie gebruikt, toegespitst op het Global e-Sustainability Initiative (GeSI). Vergeleken zijn het energieverbruik en de CO2-uitstoot per gebruiker voor Microsoft Exchange Server 2007, Microsoft SharePoint Server 2007 en Microsoft Dynamics CRM met hun cloud-gebaseerde equivalenten: Microsoft Exchange Online, Microsoft SharePoint Online en Microsoft Dynamics CRM Online. Schattingen van het energieverbruik en de CO2-uitstoot van de cloud-applicaties zijn gebaseerd op feitelijke gegevens uit Microsofts cloud-infrastructuur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren? Graag! Maar de redactie keurt reacties wel eerst even goed.