13 december 2010

Miljoenenbesparing mogelijk op ICT in hoger onderwijs

Het hoger onderwijs kan zeker 44% besparen op energieverbruik van ICT-apparatuur op werkplekken en datacenters, zo blijkt uit onderzoek van SURFfoundation en Agentschap NL.

Al met al zou de besparing miljoenen euro’s kunnen opleveren. Het onderzoek werd uitgevoerd bij negen instellingen waaronder zowel universiteiten als hogescholen. Doel van het onderzoek is het in kaart brengen van het ICT-gerelateerde energieverbruik. Met dit inzicht kan vervolgens worden bepaald hoe dit verbruik kan worden teruggedrongen.

Volgens de ICT-scan zijn datacenters zijn te oud, te koud en te leeg. Als de afschrijvingstermijn wordt teruggebracht van 4,5 naar 3 jaar, de temperatuur door minder koeling wordt verhoogd van 20 naar 25 graden en er effectiever gebruik wordt gemaakt van de ruimte, is een besparing van 25 procent mogelijk.

Door zuinigere apparatuur en het nemen van maatregelen voor energiebeheer, kan op de werkplekken 56 procent worden bespaard. Gecombineerd is een besparing van 44 procent op het totale ICT-gerelateerde energieverbruik haalbaar. Bij deze negen instellingen samen komt dat neer op jaarlijks ongeveer 1 miljoen euro.

Evenveel energie als 50.000 huishoudens
De negen onderzochte onderwijsinstellingen vertegenwoordigen 25.000 werknemers en 179.000 studenten. Hun jaarlijkse energieverbruik is gezamenlijk 179 GWh, evenveel als 50.000 huishoudens. Van het totale elektriciteitsverbruik binnen de instellingen, wordt 22 procent besteed aan ICT. Werkplekapparatuur neemt ruim 13 procent van het totale verbruik voor haar rekening, de datacenters verbruiken 9 procent, waarvan de helft door de ICT-apparatuur en koeling.

Geen energiemanagement
Een opvallend element uit de ICT-scan, is bij de onderzochte instellingen nauwelijks gebruikmaken van energiemanagement. Er is vrijwel geen beleid voor het uitschakelen van apparatuur. Pc’s bij instellingen die wel een zogenaamd uitschakelbeleid hanteren, draaien gemiddeld 2.000 uur per jaar. Pc’s die alleen in het weekend uit staan, draaien 6.000 uur per jaar. Hier valt dus veel te winnen.

In vergelijking met andere sectoren doen de instellingen voor hoger onderwijs het wel goed op het gebied van gebruik en efficiency van servers, dataopslag en het netwerk. Nieuwe technologieën zoals virtualisatie worden massaal geadopteerd. Door de consolidatie van servers zijn er minder servers en opslagapparatuur nodig en heeft de apparatuur die er staat een hoge bezettingsgraad. Dat is gunstig voor het energieverbruik. Minder gunstig is de hoge economische levensduur van 4,5 jaar voor ICT-hardware. Oudere apparatuur is immers minder zuinig dan nieuwe.

De onderzoekers pleiten voor een betere samenwerking en kennisdeling tussen de afdelingen ICT en facility management.
Convenant energieverbruik
In 1999 en 2002 sloten alle universiteiten en vele hogescholen een MJA-convenant af met het voormalige ministerie van VROM. In deze afspraken is vastgelegd dat in de periode tot 2020 het energieverbruik van het hoger onderwijs met 30 procent zal verminderen. Tot nu toe was daarbij weinig aandacht voor ICT. Met de ICT-scan willen SURFfoundation en Agentschap NL hier verandering in brengen. Tevens is de ICT-sector ook MJA-deelnemer en via de branchevereniging ICT-Office wordt samengewerkt om gezamenlijk met deze sector duurzame ICT te bereiken.

Lees hier het hele rapport

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren? Graag! Maar de redactie keurt reacties wel eerst even goed.