30 mei 2011

Boomvrij bamboe papier geschikt voor archivering

Het bamboe printerpapier van 3P Papier is op 11 mei 2011 gecertificeerd voor de NEN 2728:2006 en de ISO 9706:1995 norm. Hiermee is 3P Bamboe Papier niet alleen 100% boomvrij en CO2 neutraal, maar ook verouderingsbestendig.

Archivering van papier
Volgens de ‘Regeling Duurzame Archiefbescheiden’ welke eind 2001 in werking is getreden moet papier dat door de overheid wordt gearchiveerd voldoen aan de NEN 2728 norm. Deze norm stelt onder meer eisen met betrekking tot kwaliteit, fysische eigenschappen en duurzaamheid. Deze Nederlandse norm is bijna gelijk aan de Europese norm ISO 9706, maar heeft als aanvulling dat het papier 50 keer strak gevouwen moet kunnen worden, zonder scheuren of breken. Bovendien mag dit zogenaamde vouwgetal na ‘kunstmatige veroudering’ niet teruglopen tot onder de 40.

Bij archivering wordt het papier jarenlang opgeslagen. Dat heeft ook tot gevolg dat hergebruik van grondstoffen ook pas op (zeer) lange termijn kan plaatsvinden. Juist voor archivering is het gebruik van duurzame grondstoffen dus van groot belang om uitputting van onze bronnen te voorkomen.

Duurzame grondstof
Bij het vergelijken van grondstoffen op duurzaamheid zijn volgens 3P Papier de volgende punten van belang:
· Vindt vanzelf nieuwe aanwas plaats of er herbeplanting noodzakelijk?
· Zijn er pesticiden en (kunst)meststoffen nodig voor de teelt?
· Wat is de opbrengst per hectare?
· Vindt er kaalslag of uitputting plaats?
· Hoeveel energie is er nodig voor de teelt en de oogst.

Op al deze punten scoort bamboe duidelijk beter dan hout. Daarnaast is de groeisnelheid van bamboe enorm en neemt bamboe gedurende de groei ook nog eens fors meer CO2 op dan bomen.

Certificering
De certificering van het bamboe papier van 3P Papier is uitgevoerd door ISEGA Forschungs- uns Untersuchungs Gesellschaft mbH. Een gerenommeerd Duits onderzoek bureau dat gespecialiseerd is in papier onderzoek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren? Graag! Maar de redactie keurt reacties wel eerst even goed.