20 juni 2011

Atsma opent duurzaam kantoor Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat wegendistrict Groningen-Drenthe in Assen heeft een nieuw, duurzaam kantoorgebouw.

Afgelopen vrijdag opende staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) het gebouw officieel. Naast het gebruik van duurzame materialen worden verschillende nieuwe technieken ingezet voor energievoorziening en het binnen klimaat.

Duurzaam
Het nieuwe gebouw, ontworpen door 24H>Architecture in samenwerking met ABT, EWG Techniek en DGMR, heeft een duurzaamheidslabel A. Dit is het resultaat van een combinatie van toepassing van duurzame materialen, zeer hoge isolatiewaarden en een innovatieve en energiezuinige (klimaat)-installatie.

Het klimaatsysteem bestaat uit een combinatie van vloerkoeling en - verwarming, aangesloten op een Warmte- en Koudeopslag. Ook de ventilatie is in de vloeren opgenomen. Op het dak zijn zonnepanelen geplaatst voor opwekking van energie. De nieuwbouw past in het beleid om te komen tot een efficiëntere en duurzame rijksoverheid.

Ontwerp
Het gebouw heeft een houten hoofddraagconstructie. De gevel aan de zuidzijde is gesloten om het geluid van de A28 en de warmte 's zomers buiten te houden. Deze gevel is van beton met een reliëf van gefreesd asfalt; een verwijzing naar de taken van Rijkswaterstaat die in het kantoor gehuisvest is. Aan de noordzijde is de gevel juist zeer open.

In verband met de geluidsbelasting van de weg wordt de gevel aan deze zijde opgebouwd uit geprefabriceerde betonnen dragende geveldelen met een toevoeging van gerecycleerd asfalt. Het dak is aan de ene kant bekleed met zonnepanelen en aan de andere met sedum.

Wegendistrict Groningen-Drenthe
RWS Wegendistrict Groningen-Drenthe is verantwoordelijk voor beheer en onderhoud van rijkswegen (A7, A28, A37, N33 en N48) in de provincies Groningen en Drenthe. Na drie jaar tijdelijke huisvesting van het wegendistrict Groningen-Drenthe in Haren, zijn de medewerkers van Rijkswaterstaat in mei verhuisd naar het nieuwe kantoor in Assen.

Het gebouw is 1.600 m² groot en biedt plaats aan 65 werkplekken. Daarnaast zijn vergaderfaciliteiten en een calamiteitenruimte gerealiseerd. De centrale hal van het gebouw is multifunctioneel in te zetten voor bijeenkomsten en als kantine en ontmoetingsplek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren? Graag! Maar de redactie keurt reacties wel eerst even goed.