03 juni 2011

Tweede leven voor raambekleding

Raambekleding die niet langer gebruikt wordt, krijgt van Luxaflex en Van Gansewinkel een tweede leven. Volgens het Cradle to Cradle-principe dient de oude raambekleding als basis voor nieuwe raambekledingsproducten.

Luxaflex levert in Nederland jaarlijks circa 400.000 stuks raambekleding, die gemiddeld eens in de tien jaar worden vervangen. De partners voeren momenteel een proef uit waarbij oude Luxaflex-producten worden opgehaald. Van Gansewinkel demonteert daarna de producten en scheidt deze in verschillende materialen, zoals aluminium en andere metalen, kunststof en textiel.

Recycling
Op basis van de samenstelling, kwaliteit en hoeveelheid van de geretourneerde producten wordt bekeken hoe ze gerecycled kunnen worden. De materiaaldelen worden dan verwerkt tot nieuw basismateriaal, dat geschikt is voor de productie van nieuwe raambekleding. Zo kan het dus gebeuren dat de oude, grijze jaloezieën van oma terugkomen als een nieuw, fris geel gekleurd raambekledingsproduct.

Ontwerpfase C2C
Luxaflex gebruikt de testresultaten van de proef in de ontwerpfase van nieuwe producten.

De samenwerking past binnen het ‘Keen on Green’-programma van Luxaflex, dat gericht is op de ontwikkeling van duurzame systemen. Met het programma wil het bedrijf onder meer het bewustzijn vergroten dat een goed gebruik van raambekleding een belangrijke factor is bij het beheersen van energie en licht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren? Graag! Maar de redactie keurt reacties wel eerst even goed.