12 juli 2011

Nieuwe EU criteria voor draagbare PC's

De nieuwe EU Ecolabel criteria voor laptops en tablets zijn onlangs gepubliceerd. In totaal zijn er 14 criteria voor de computers, die samen alle aspecten van de product life cycle omvatten. De belangrijkste hiervan is energiebesparing. De computers moeten een default setting hebben waarbij na 10 minuten het scherm uitgaat en 30 minuten voor een slaapstand. Ook moet de ethernetverbinding uitgezet kunnen worden. De EU hanteert hier dezelfde criteria als in Energy Star 5.

Recycling
De case van de computer, monitor en keyboard moeten voor minstens 10% uit gerecyceld materiaal bestaan.
Ook aan verpakking worden eisen gesteld. De kartonnen verpakking moet voor minstens 80% uit gerecycled materiaal bestaan.

Reparatie
Reparatie moet gemakkelijker worden. De computers moeten zo worden ontworpen dat belangrijke componenten gemakkelijk verwisseld kunnen worden. Het geheugen moet uitbreidbaar zijn en de computer moet van minstens 3 USB poorten zijn voorzien. Dat geldt dus ook voor tablets.

Andere criteria zijn het geluidsniveau, gebruikershandleidingen en informatie op het Ecolabel.

Bekijk het criteria-document.

1 opmerking:

  1. De tekst is ook in een Nederlandse vertaling beschikbaar: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2011:148:0005:0012:NL:PDF

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren? Graag! Maar de redactie keurt reacties wel eerst even goed.