17 november 2014

Uitstoot CO2 groeit in derde kwartaal

De Nederlandse economie heeft 0,4 procent meer CO2 uitgestoten in het derde kwartaal van 2014 dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder, zo meldt het CBS. Gecorrigeerd voor het verschil in weer steeg de CO2-uitstoot met 1,0 procent. De economie groeide met 1,1 procent op jaarbasis in het derde kwartaal van 2014. CBS berekent de CO2-uitstoot op basis van Milieurekeningen.

De groei van de uitstoot komt vooral op rekening van ‘energiebedrijven, waterbedrijven en afvalbeheer’. Elektriciteitsproducenten wekten namelijk meer elektriciteit op, omdat de vraag naar elektriciteit toenam en er minder elektriciteit werd geïmporteerd. De elektriciteitsproducenten zetten bij de productie relatief meer aardgas in plaats van steenkool in, aangezien aardgas flink goedkoper werd in het derde kwartaal.

Meer CO2-uitstoot door groei industrie
Ook in de ‘landbouw, delfstoffenwinning, industrie en bouwnijverheid’ stegen de emissies. Dit komt vooral door de industrie, met name van de aardolie-industrie en de chemische basisproductenindustrie. De industrie produceerde meer en heeft daardoor meer CO2 uitgestoten. Ook steeg de toegevoegde waarde van de ‘landbouw, delfstoffenwinning, industrie en bouwnijverheid’. Zo heeft de landbouwsector ook meer geproduceerd, maar stootte door het warme weer minder CO2 uit.

CO2-uitstoot van transportsector stijgt
De CO2-emissies van de transportsector stegen dit kwartaal. De toegevoegde waarde van de transportsector steeg ook, maar minder hard dan de emissies. De emissies namen het meest toe bij het goederenvervoer over de weg en de zeevaart, wat vooral kwam doordat de productie steeg.

Huishoudens en dienstverlening stootten minder uit
Huishoudens en de dienstverleningssector stootten minder CO2 uit. De relatief hogere temperaturen , vooral in de maand september, betekende dat er minder aardgas is verbruikt voor ruimteverwarming.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren? Graag! Maar de redactie keurt reacties wel eerst even goed.