08 juni 2010

Energiebesparingsprogramma levert geld en milieuwinst op

Energiebesparing staat volop op de agenda van bedrijven. Is het niet om het klimaat te sparen, dan wel om flink op de kosten te bezuinigen. Want inmiddels is het overal goed doorgedrongen dat het terugdringen van het energieverbruik loont. ICT is hierbij lang ondergeschikt gebleven, maar ook hier zijn er tal van oplossingen die het energieverbruik inzichtelijk maken en het verbruik kunnen terugdringen. Er is echter meer nodig dan alleen het apparaat: het gaat om de mindset.

Besparingen staan hoog op de agenda van bedrijven en organisaties. Bovendien zijn veel organisaties bezig met het formuleren van een duurzaamheidsbeleid. Binnen de ICT-afdeling liggen hier kansen waarmee twee vliegen in één klap gevangen kunnen worden. Energiebesparing levert geld op, én zorgt voor een verminderde CO2 uitstoot.

Dubbelzijdig printen scheelt 20 euro per persoon per jaar. Een computer buiten werktijd uitzetten levert al snel 50 euro per computer per jaar op. 15 Inch beeldschermen zijn 30% goedkoper en verbruiken gemiddeld ongeveer 25 tot 30% minder energie dan 17 inch beeldschermen. Tel uit je winst. Eigenlijk is het vreemd dat blijkbaar jaren lang heel veel geld is weggegooid. Het mooie is dat al die besparingen ook nog eens milieuwinst opleveren. Het is dus logisch dat energiebesparing op ICT steeds meer aandacht krijgt. Maar hoe pak je dat als organisatie nu aan? Hoe zorg je ervoor dat er draagvlak is en dat medewerkers meewerken?

Meer dan datacenter
Opslag van data groeit explosief. Datacenters verbruiken nu al 50 keer zoveel stroom per m2 dan kantoren en dat groeit bovendien met 12% per jaar. De energiekosten, die nu al 10% van het IT-budget omvatten, stijgen met de brandstofprijzen mee. Is het dus genoeg om alleen naar het datacenter te kijken? Zeker niet, want 31 procent van het ICT energieverbruik komt volgens Gartner van PC’s en randapparatuur. Daarbij blijft maar liefst 33% van alle IT apparatuur ’s nachts aanstaan. Onnodig energieverbruik in feite.

Bedrijven en organisaties moeten dus een strategie ontwikkelen op MVO, waarvan het terugdringen van het energieverbruik deel uitmaakt. Initiatieven als Green IT Consortium in Amsterdam (doelstelling 40% reductie CO2 in 2025 ten opzichte van 1990 in Amsterdam), De Groene Zaak en nog vele andere maken duidelijk dat er een maatschappelijk draagvlak ligt. Bedrijven en organisaties zullen hun MVO doelstellingen duidelijk moeten formulieren en communiceren.

Inzichtelijkheid
Het terugdringen van energieverbruik van ICT maakt een integraal onderdeel uit van deze strategie. Diverse partijen in de markt bieden inmiddels oplossingen en diensten uit om het energieverbruik inzichtelijk te maken en adviseren over vervolgstappen. Eén van die partijen is Groene IT uit Bodegraven, dat onlangs bij het innovatiecentrum Dialogues House van ABN Amro een energiebesparing van 60% in 12 weken tijd realiseerde op de PC infrastructuur.

Bij het Dialogues House werd de PC Powermanagement tool geïmplementeerd, één van de oplossingen van het bedrijf. Met deze centraal te beheren tool kunnen PC’s en laptops automatisch worden uitgeschakeld op het moment dat ze niet worden gebruikt. 'Dat hoeft niet te betekenen dat software-updates – die vaak ’s nachts worden uitgevoerd - niet meer automatisch kunnen plaatsvinden', zegt manager Paul Kampman van Groene IT. ‘Wij kunnen deze tool zo inrichten dat op een geplande tijd ’s nachts de computers weer aangezet worden. Vervolgens kan de update plaatsvinden en worden de computers weer uitgezet. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van Wake-on-Lan en Wake-on-WAN technieken.’

Groene IT werkt vooral voor grotere bedrijven en overheidsorganisaties. Het voordeel boven de tools die binnen Windows zelf voorhanden zijn, zoals standby functies is volgens Kampman dat er sneller gereageerd kan worden. ‘Een PC wordt standaard na een half uur in een energiebesparende modus gezet als er geen activiteiten meer plaatsvinden. Maar door het gebruik van achtergrondprocessen zoals indexeringen, virusscanner etc. komt dat vrijwel nooit voor. Onze oplossing zorgt ervoor dat pc’s eerder in een energiebesparende modus belanden door deze achtergrondprocessen te negeren. Ook kunnen PC’s op gezette tijden in stand-by modus,of uit en aangezet worden. Openstaande bestanden en gegevens worden daarbij automatisch beschermd.'

'Vaak worden de Windows Powermanagement instellingen niet geactiveerd omdat sommige applicaties niet goed om kunnen gaan met de standby-modus. Onze oplossing zorgt ervoor dat voor die specifieke applicaties uitzonderingen worden gemaakt, waardoor het overgrote deel van de organisatie toch kan profiteren van de energiebesparingen. Daarnaast maakt het bijgeleverde dashboard de besparingen inzichtelijk en is dit bij uitstek een goed communicatiemiddel om medewerkers binnen een organisatie bewust te maken van de energiebesparing en de daarmee gepaard gaande milieu-winsten.'

Voor de facilitair manager levert een energiesparingsprogramma een uitstekend handvat om invloed uit te oefenen op de IT-afdeling. De facilitair manager is bij uitstek degene die de rekening onder ogen krijgt en moet betalen. In combinatie met andere besparingen _ in ruimte en in het gebouw _ is de facilitair manager de persoon die alle kennis rondom het MVO programma in zich kan verenigen. Uiteraard wel in samenspraak met de HR- en communicatieafdeling, want die zijn in dit programma ook onontbeerlijk.

10 tips om ICT groener te maken:
1. Betrek het management bij het programma. Hun support is onontbeerlijk.
2. Meten is weten: maak een scan van het energieverbruik van de ICT-omgeving, of laat dat door een specialist doen.
3. Breng in kaart welke apparatuur er staat. Wat kun je consolideren, waar zijn mogelijkheden om virtualisatie in te zetten? Meerdere kleine servers bij elkaar zetten in een (virtuele) omgeving levert direct besparing op.
4. Zijn het data-center en het gebouwenergiesysteem op elkaar aangesloten? Dan kan het af en toe toelaten van buitenlucht in het datacenter al besparing opleveren. Kijk waar warmte, of koele lucht vanuit de kantoren naar het datacenter gebracht kan worden en andersom.
5. Maak een inventarisatie van PC’s en randapparatuur. Wat is hun energieverbruik en CO2 uitstoot. Heeft uw leverancier een MVO- of duurzaamheidprogramma’s? Ook dit soort vragen kunt u met behulp van specialisten beantwoorden.
6. Maak een communicatieplan om medewerkers bewust te maken van energieverbruik, of laat dat door een specialist doen.
7. Maak kleine stappen: bepaal via SMART doelen (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden) waar op korte termijn winst zit. Werk het programma op deze manier stap-voor-stap uit.
8. Benoem ambassadeurs voor dit programma en betrek hen in de plannen. Geef aan waar het programma voor medewerkers winst oplevert.
9. Zorg dat alle medewerkers het programma kennen.
10. Koppel resultaten regelmatig terug. Gebruik intranet, bulletinboards en/of informatieschermen.

Dit artikel verscheen eerder in K&E nr 4 2010

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren? Graag! Maar de redactie keurt reacties wel eerst even goed.