29 oktober 2010

Nieuwe stoelenserie Herman Miller: SAYL

Herman Miller introduceert haar nieuwste designproduct: de SAYL-familie van bureau- en bijzetstoelen. Ontworpen door Yves Béhar van ontwerpbureau Fuseproject. Op opdracht aan Béhar was een product te ontwikkelen tegen een lagere prijs. De stoel was te zien op Orgatec.

Tuibrug
Béhar ontleende zijn inspiratie voor het ontwerp van SAYL aan het ontwerp van tuibruggen. Hij onderzocht of de principes die gebruikt werden voor het bouwen van een brug met spankabels ook op een stoel konden worden toegepast. Op basis hiervan ontwikkelde Béhar de 3D Intelligent suspension back. De rugleuning heeft net als een tuibrug geen star buitenframe en is tevens vergelijkbaar met de principes van ophanging en ondersteuning.

Béhar en het ontwikkelteam van Herman Miller kozen voor een radicale benadering van het ontwerpproces. Ze hebben onderzocht wat er van het ontwerp kon worden weggelaten om een beter effect te realiseren. Deze benadering, eco-dematerialised, was erop gericht alle onnodige onderdelen weg te halen en tegelijkertijd prestaties en esthetiek van hoog niveau te realiseren. Béhars eco-dematerialised-benadering maakt inventief gebruik van minder materialen, hetgeen leidt tot een fysiek lichtere stoel die vervolgens weer goedkoper en milieuvriendelijker is.

CO2
Herman Miller is erin geslaagd de CO2-voetafdruk van SAYL verder te verkleinen door de stoelen in drie werelddelen te vervaardigen. Hierdoor wordt de afstand tussen de fabriek en de afnemer verkleind. Het ontwerp van de stoel voldoet aan het uitgebreide DfE-protocol (DfE = Design for Environment, oftewel ontwerpen voor het milieu) van Herman Miller, waarbij erop wordt toegezien dat de weinige materialen die gebruikt worden bij de productie van de stoel duurzaam zijn.

2 opmerkingen:

Reageren? Graag! Maar de redactie keurt reacties wel eerst even goed.