08 juni 2010

Terugdringen energieverbruik kantoren

Medewerkers van de Rijksuniversiteit Groningen en Technische Universiteit Eindhoven onderzoeken samen wat de beste manier is om energieverbruik in kantoren terug te dringen.

In Europa zijn kantoren en bedrijfsgebouwen verantwoordelijk voor 40 procent van het energieverbruik. In Zwitserland en Engeland is dit zelfs 50 procent. De onderzoekers ontwikkelen een regel- en besturingssysteem waarmee energie kan worden bespaard in gebouwen.

Greenerbuildings
Het project GreenerBuildings wordt geleid door de Rijksuniversiteit Groningen en Technische Universiteit Eindhoven. De onderzoekers ontwikkel software en sensoren die het energiegebruik in een gebouw optimaal afstemmen op de activiteiten die er op een bepaald moment in plaatsvinden. Het systeem wordt getest in kantoorgebouwen in Eindhoven en München. Voor dit internationale onderzoek stelt de Europese Unie bijna 2 miljoen euro beschikbaar. Het totale onderzoek gaat 3 miljoen euro kosten.

7 opmerkingen:

 1. Hallo Yvonne,
  Ik ben bezig met een onderzoek naar het gemiddelde energie verbruik per m2 op jaarbasis van kantoren in Nederland. Heb jij evt die informatie?
  Bvd
  Jaap Tol

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag Jaap,

  De norm die de overheid stelt, gaat uit van een maximaal energieverbruik in een nieuw gebouw van ongeveer 235 kWh per m2, maar omdat veel kantoren ouder zijn, is dat verbruik waarschijnlijk minstens 2 x zo hoog.

  Het elektriciteitsverbruik op kantoor bedraagt ongeveer 2500 kWh per medewerker. Dat is ongeveer anderhalf keer zoveel als thuis. De twee belangrijkste posten zijn de verlichting en de ICT.

  Vriendelijke groet,
  Yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 3. mmmh, als je kijkt op de mileubarometer komen er toch wel behoorlijk andere getallen uit:

  kWh/m2 : 110
  kWh/FTE : 3550

  toch lastig, al die verschillende inputs

  peter

  BeantwoordenVerwijderen
 4. mmmh, als je kijkt op de mileubarometer komen er toch wel behoorlijk andere getallen uit:

  kWh/m2 : 110
  kWh/FTE : 3550

  toch lastig, al die verschillende inputs

  peter

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het zou kunnen kloppen, want de milieubarometer is een groeiende entiteit. Volgens mij was dat toen (in 2010) ook de milieubarometer ook mijn bron. Inmiddels doen er meer kantoren mee in de benchmark dat zou cijfers kunnen beïnvloeden, hoewel het verschil wel groot is.
   Deze website van Agentschap NL levert ook een benchmark op: http://senternovem.databank.nl/Default.aspx?cat_open=utiliteitsbouw/kantoren%20totaal

   Verwijderen
 5. Thomas Rebel07 oktober, 2014

  Hallo,

  `In Europa zijn kantoren en bedrijfsgebouwen verantwoordelijk voor 40 procent van het energieverbruik. In Zwitserland en Engeland is dit zelfs 50 procent. De onderzoekers ontwikkelen een regel- en besturingssysteem waarmee energie kan worden bespaard in gebouwen.`

  Wat is de bron van dit statement? Betekent dit dat 40% van alle energieverbruik op alle mogelijke manieren wordt veroorzaakt door kantoorgebouwen?

  Groeten,
  Thomas

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Beste Thomas,

  De bron van het bericht is dit: http://www.energyvalley.nl/nieuws/RUG%20leidt%20onderzoek%20naar%20energiebesparing%20bedrijfsgebouwen

  Het onderzoek richt zich op energieverbruik binnen de kantooromgeving. Dus bouw en vervoer zijn volgens mij niet meegerekend.

  Dit is een update van het project: http://www.greenerbuildings.eu/

  Vriendelijke groet,
  Yvonne

  Inmiddels is

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren? Graag! Maar de redactie keurt reacties wel eerst even goed.