20 september 2006

Miljoenennota: klimaatverandering vergeten?

De miljoenennota is gisteren bekend gemaakt. Volgens het NRC wordt er dit aan milieu gedaan:De begroting van het ministerie van VROM voor 2007 vermeldt voor het eerst het Waddenfonds.Voor allerlei maatregelen ter verbetering en bescherming in dat natuurgebied is volgend jaar bijna 34 miljoen euro uitgetrokken.

De komende 20 jaar is in totaal 800 miljoen beschikbaar. Het fonds kwam er als vergoeding voor de (omstreden) boringen naar gas door de NAM. In het totaalbedrag is ruim 120 miljoen begrepen als compensatie voor de kokkelvissers die hun broodwinning in het Waddengebied kwijt zijn geraakt.Voor de ontwikkeling en versterking van wijken in de grote steden stelt VROM volgend jaar 434 miljoen euro beschikbaar. Minister Dekker zal een aantal van haar topambtenaren toevoegen aan speciale teams die dwars door alle verbanden en overlegstructuren heen innovatieve oplossingen moeten zien te vinden voor de probleemwijken.Staatssecretaris Van Geel (Milieu, CDA) noemt 2007 voor de verbetering van de luchtkwaliteit „een cruciaal jaar”.

Bovenop het bedrag van 900 miljoen stelt hij nog eens 150 miljoen beschikbaar voor allerlei maatregelen door provincies en gemeenten. Met die bijdrage van een miljard moet de luchtkwaliteit verbeteren conform de Europese normen, maar moeten ook allerlei bouwprojecten, waar nu teveel vervuiling zou worden gemeten, weer mogelijk worden gemaakt.Minister Dekker gaat ook volgend jaar door met vermindering van het aantal regels. De doelstelling is om eind 2007 het aantal regels te hebben teruggebracht van 400 naar 200.(bron: nrc.nl).

Natuur en Milieu diende een alternatieve groene miljoenennota in. Kosten: 4 miljard, vergelijkbaar met een brug over het IJmeer en de Zuiderzee.Dit staat onder andere in de groene miljoenennota.Minister Zalm wil de staatsschuld aflossen om toekomstige generaties daar niet mee op te zadelen. Maar, zo stelt Natuur en Milieu, zolang het kabinet doorgaat met groen, ruimte en schone lucht op te offeren, zadelen we ons nageslacht op met een nieuwe nationale schuld, de milieuschuld. De Rijk: ‘Onvoldoende investeren in natuur en milieu betekent dat onze kinderen en kleinkinderen in een slechtere leefomgeving zullen leven. Bovendien zullen zij moeten betalen voor de effecten van klimaatverandering en andere milieuproblemen die wij en onze ouders hebben veroorzaakt.’

Voor het wegwerken van de Nederlandse milieuschuld is volgens Natuur en Milieu vooral geld nodig om de energievoorziening om te vormen naar een schone energievoorziening die bijdraagt aan oplossing van het klimaatprobleem. De 2 miljard die Natuur en Milieu daarvoor reserveert, komen overeen met het bedrag dat een adviescommissie onder leiding van Shell-topman Rein Willems daar onlangs voor nodig achtte.

En ondertussen heeft Balkenende zijn gloeilampen in het Torentje vervangen door spaarlampen. Een actie van Greenpeace om 1 miljoen spaarlampen in Nederland geplaatst te krijgen. Toch eens tellen hoeveel ik er thuis heb.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren? Graag! Maar de redactie keurt reacties wel eerst even goed.