04 juni 2007

Spannende dagen

De G8, die woensdag in de Duitse stad Heiligendamm begint, belooft spannend te worden. Blair en Merkel proberen uit alle macht Bush zover te krijgen dat er eindelijk gesprekken gevoerd kunnen worden over het verlengen van het Kyoto protocol. Maar Bush heeft er geen zin in. Die kwam afgelopen week met zijn eigen plan, waarmee hij in feite alle inspanningen en overleggen tot nu toe dwarsboomt.

Voor Blair is het erop of eronder. Hij wil graag eindigen met een groot succes, maar dan moet Bush wel met hem meegaan.

Ondertussen trekt het klimaat zich niets van dit getouwtrek aan. Onderzoekers komen opnieuw met alarmerende cijfers. De CO2 uitstoot is veel hoger dan verwacht, de ijskappen op de Noordpool smelten veel sneller dan verwacht en de zeespiegel stijgt sneller dan verwacht.

China krijgt natuurlijk de Zwarte Pietenrol, want zij willen niet aan het milieu werken, aldus de Telegraaf. Voordat we China en Inda de nieuwe schurkenrol toedichten, moeten we toch ook echt denken aan de rol van het Rijke Westen, dat jarenlang de grootste vervuiler was. Maar lees de reacties bij het artikel in de Telegraaf en de moed zakt je in de schoenen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren? Graag! Maar de redactie keurt reacties wel eerst even goed.