10 december 2009

Dubbel printen (nog) geen standaard

Ricoh Europe heeft het marktonderzoeksbureau Coleman Parkes Research onderzoek laten uitvoeren naar het belang dat Europese ondernemingen hechten aan duurzaamheid en documentbeheer. Uit dit onderzoek blijkt dat bedrijven zich nog lang niet voldoende bewust zijn van zowel milieu- als kostenbesparende mogelijkheden van documentmanagementbeleid.

De belangrijkste resultaten van onderzoek van Coleman Parkes Research zijn:
•Slechts 18% van de organisaties heeft een bedrijfsbreed dubbelzijdig printbeleid doorgevoerd;
•Bijna de helft (47%) van de Europese bedrijfsleiders is niet op de hoogte van het recyclingbeleid van hun onderneming. Wat betreft tonerrecyclingbeleid is dit 40%;
•Werknemers tonen matige interesse in duurzaam papiergebruik bij het printen; zij kregen van hun werkgevers gemiddeld een 5,5 op een schaal van 10 (heel erg betrokken) tot 1 (geen interesse). Daarbij gaf 32% van bedrijfsleiders aan dat werknemers zelf bepalen of ze dubbelzijdig printen.

De mogelijkheden om door middel van documentbeheer de efficiëntie, productiviteit en veiligheid te verhogen en de milieubelasting te verminderen, worden door Europese bedrijven niet voldoende erkend. Structurele gebruiksrapportages om besparingen in kaart te brengen, zijn eenvoudig in te voeren, maar ontbreken veelal. Uit het onderzoek blijkt dat het merendeel van de Europese ondernemingen geen milieudoelstellingen, specifiek voor documentbeheer heeft. Ook worden milieuaspecten zoals aanzienlijke energiebesparing en recyclingmogelijkheden, nauwelijks gecontroleerd.

Hoewel 67% van de onderzochte bedrijven kostentargets vaststelt voor documentbeheer, stelt minder dan de helft (41%) hiervoor milieutargets vast. Slechts 18% van de onderzochte Europese bedrijven heeft bijvoorbeeld door de gehele onderneming een dubbelzijdig printbeleid geïntroduceerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren? Graag! Maar de redactie keurt reacties wel eerst even goed.