De verplichte duurzame inkoopcriteria van overheden zijn veel te duur en moeten wat betreft de VVD en de PVV bij het oud vuil. Dat meldt de Telegraaf vandaag.
Volgens de Telegraaf is kost het bedrijfsleven een half miljard euro aan administratieve lasten en andere bijkomende kosten per jaar. „Dit inkoopbeleid is failliet”, zegt VVD-Kamerlid Leegte in de krant. „Kennelijk is duurzaam inkopen alleen duur inkopen.”
In het artikel betwijfelt Leegte of de strikte criteria leiden tot schonere productie, van bijvoorbeeld het voedsel voor overheidskantines of kantoormeubilair voor ambtenaren. „Inkoopmanagers eisen dat hout een FSC-keurmerk heeft zoals bijvoorbeeld hardhout uit Azië. Maar duurzaam geproduceerd Zweeds hout, met een eigen PEFC-keurmerk, komt er niet in. Terwijl daarvoor geen oerwoud wordt gekapt!”
De krant haalt het onderzoek van Actal aan, waar onlangs van meerdere kanten forse kritiek op is geleverd, onder andere door MVO Nederland.
PVV-Kamerlid De Mos staat achter het VVD-initiatief. „Ons gedoogakkoord heeft al flink geschrapt in de erfenis van mevrouw Cramer, maar dit moeten we ook aanpakken. Het lijkt erop dat duurzaam nu vooral heel veel centjes moet kosten”, aldus de PVV’er.
Leegte: „Ik krijg huilbrieven van waterschappen die stellen dat ze een groter budget nodig hebben omdat ze geen geld meer hebben om duurzaam te kunnen inkopen. Dat lijkt me de wereld op z’n kop.”
Met betrekking tot kantoormeubilair moet Leegte wellicht eerst eens zelf de bestekken lezen in plaats van de huilbrieven meteen als argument te gebruiken. Waterschappen, en andere inkopende partijen, kunnen veel slimmer zijn in het inkopen en daarmee de gewenste besparing bereiken zonder meteen de duurzaamheidscriteria de schuld te geven.
BeantwoordenVerwijderenDat neemt niet weg dat genoemde criteria voor verbetering vatbaar zijn trouwens.