Medio maart van dit jaar kwamen diverse media met opvallend nieuws: volgens onderzoek van vastgoedadviseur Jones Lang LaSalle zijn zogenaamde duurzame kantoren - kantoren met de ‘betere’ energielabels A t/m C - helemaal niet zo energiezuinig als gedacht. Sterker nog: in kantoorgebouwen met slechtere energielabels (D t/m G) zou het energieverbruik zelfs lager zijn dan in de duurzame gebouwen.
Het verschil in energiekosten kan oplopen tot maar liefst 2 euro per vierkante meter. Een vreemde zaak. De oorzaak van deze ogenschijnlijke discrepantie is volgens Jones Lang LaSalle niet te zoeken in de gebouwen zelf, maar bij de bedrijven zelf. Het gebruik van nieuwe, duurzame gebouwen zou intensiever zijn dan dat van oudere kantoren, bijvoorbeeld omdat er door flexwerkplekken meer mensen per oppervlakte werken. Maar de belangrijkste oorzaak is volgens de onderzoekers simpelweg het feit dat bedrijven niet bewust omgaan met energieverbruik. Kantoren blijven ’s avonds vaak volledig verlicht, de apparatuur blijft aan staan, de verwarming en klimaatcontrole blijven draaien en ga zo maar door. Niet alleen weggegooid geld, maar ook nog eens bijzonder slecht voor het milieu. Maar het kan anders…
Een energiezuinig kantoor is een haalbare doelstellingZelf ben ik ervan overtuigd dat duurzame kantoorgebouwen wel degelijk energiezuiniger zijn. De schijnbare slechtere energieprestaties hebben mogelijk te maken met het feit dat de kantooroppervlakte per vierkante meter intensiever gebruikt wordt. Bijvoorbeeld doordat het bedrijf werkt volgens ‘Het Nieuwe Werken’, waardoor in feite meer medewerkers op dezelfde oppervlakte werken en er dus per vierkante meter ook meer energie wordt verbruikt.
Als het gaat om concrete energiebesparingen, biedt een kantoorgebouw juist prima mogelijkheden. Met behulp van slimme technologie kan een gebouw ‘intelligent’ gemaakt worden, waarbij allerlei apparaten en gebouw gebonden systemen volautomatisch beheerd worden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om precies te zien hoeveel energie wordt verbruikt in een specifieke kamer, op welke werkplekken en zelfs door welke apparaten. En vervolgens kan al die apparatuur centraal worden in- of uitgeschakeld, bijvoorbeeld nadat aan bewegingsmelders aangeven dat er al enige tijd niemand meer aanwezig is. Datzelfde is ook mogelijk voor de verlichting, de verwarming en tal van andere systemen.
De besparingen die zo te bereiken zijn, lopen al snel op. Als we alleen al kijken naar een gemiddelde werkplek, met een pc, een beeldscherm, een telefoon, dan bedraagt het stroomverbruik al snel zo’n 150 watt aan stroom. Dat is 1300Kwh per jaar. Maar zo’n gemiddelde werkplek wordt vaak maar een kwart van een 24-uurs dag daadwerkelijk gebruikt, uitgaande van een 8-urige werkdag met daarin vergaderingen, reizen, etc. In een slim gebouw kan het energieverbruik van dit soort werkplekken flink worden teruggebracht. Combineer dat met andere energiebesparende maatregelen voor verlichting, verwarming, copiers en printers, access points voor draadloze netwerken, netwerkswitches, etc. en je hebt het al snel over een substantiële reducties waarmee de benodigde investeringen binnen zeer korte tijd zijn terugbetaald.
Het intelligente gebouwDit alles is mogelijk doordat juist in moderne kantoorgebouwen de ICT-installatie steeds meer deel uitmaakt van de vaste gebouwinfrastructuur, dankzij het netwerk. Bij een volledig geïntegreerde oplossing worden de verschillende gebouw gebonden systemen via dit netwerk aan elkaar gekoppeld en voorzien van slimme software. Zo ontstaat een intelligent gebouw met vele nieuwe mogelijkheden om efficiënter en zuiniger om te gaan met energie.
Die intelligentie zorgt er dan bijvoorbeeld voor dat apparatuur automatisch wordt ingeschakeld wanneer medewerkers het bebouw betreden met behulp van hun toegangspasje. Ze hoeven dan niet eerst te wachten tot alles is opgestart.
De behoefte aan dit soort intelligente gebouwen neemt toe, zeker als we zien dat bedrijven die hebben gekozen voor een duurzaam kantoor, niet de besparingen zien die ze verwachten. Door op een goed geplande en doordachte manier technologie in te zetten, zijn die besparingen wel mogelijk, en meer zelfs dan aanvankelijk gedacht.
Jasper van ’t Wout
Directeur BAM Techniek - ICT
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Reageren? Graag! Maar de redactie keurt reacties wel eerst even goed.