12 juni 2013

Hoeveel CO2 wil jij uitstoten?

Begin mei hadden we het genoegen als mensheid een ongekend record te halen. Nog niet eerder was het voorgekomen dat tijdens het bestaan van de mensheid er 400 PPM (parts per Miljon) in de atmosfeer voorkwamen. En dat is nu gelukt.

Het aantal PPM's in de lucht is direct gekoppeld aan een verhoogde uitstoot van CO2. Het teveel aan CO2 zorgt voor klimaatverandering. Met andere woorden: we zijn met gillende sirenes op weg naar een wereld die ruim boven 2 graden warmer zal zijn. En dat heeft heel veel gevolgen voor mensen over de hele wereld.

Ondanks de recordhoogte van 400 PPM die wij als mensheid toch maar mooi hebben bereikt, lijken we nog niet genoeg te hebben van records. We gaan ook als vanouds door met het uitstoten van CO2; vorig jaar weer een recordhoogte bereikt. Want niet alleen wij krijgen er geen genoeg van; opkomende landen doen inmiddels ook volop mee.

Is dat een probleem? Jazeker, maar het probleem van CO2 lijkt niet meer gezien te worden. Dat probleem  is de afgelopen jaren mooi weggemasseerd. Wat dat betreft heeft de PR-machine zijn werk goed gedaan: zaai zoveel twijfel over de oorzaak van klimaatverandering, dat het hele onderwerp in een kwaad daglicht komt te staan.

Vandaag kopt dagblad Trouw:

CO2-uitstoot breekt record, maar nieuwe kolencentrales blijven komen


Want er zitten maar liefst 1200 nieuwe kolencentrales in de pijplijn. 

Het wordt toch zo langzamerhand tijd dat wordt gezien dat niet energie, maar CO2, en dus fossiele energie het probleem is. We moeten het hebben van duurzame energie, ofwel energie die geen CO2 uitstoot.

Verwarring
De consument is ondertussen in verwarring. Want waar hij de afgelopen tijd alleen maar hoorde dat de energierekening zal stijgen, blijkt nu dat de prijzen dalen. Dat kan omdat er minder energie is verbruikt door de crisis en doordat de USA zich heeft bekeerd tot Schaliegas. Dat dit uitstel is van executie weet niet iedereen. Schaliegas en -olie is, ook in de USA, economisch nog niet winstgevend en het leidt tot een verpest milieu. Kijk maar eens wat het in Canada voor Beaver Lake  betekent. 

Voor Nederland is het nog niet eens zeker of hier uberhaupt Schaliegas gewonnen kan worden. En ook hier zijn er veel bezwaren, onder andere van waterwinbedrijf Vitens. Het is dus beter deze grondstoffen te laten waar ze zitten: in de grond. 

Maar de dalende energieprijzen hebben nog een ander groot nadeel: het betekent dat er minder investeringen worden gedaan in duurzame energie. En dat is op de lange termijn het grootste probleem. 

Die investeringen krijgen we alleen maar terug, als we weer teruggaan naar de basis van de discussie: teveel CO2 uitstoot lijdt tot klimaatverandering. Daar is geen speld tussen te krijgen. 











Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren? Graag! Maar de redactie keurt reacties wel eerst even goed.