11 maart 2014

Duurzaam Doen vergeet het duurzame bedrijfsleven

De rijksoverheid introduceerde gisteren de website Duurzaam Doen. De website moet een inspiratiebron en wegwijzer voor burgers zijn om duurzamer te leven en te werken. In een samenwerking met Milieu Centraal zorgt de overheid er op deze manier voor om voorbeelden en initiatieven over duurzaamheid te bundelen. 'Want', zo zegt staatssecretaris Mansveld op het journaal, 'De overheid moet haar betuttelende rol loslaten'. En dus volstaat de overheid met het tonen van inspirerende voorbeelden en links naar wetgeving en initiatieven. Een gemiste kans? Jazeker.

In Duurzaam Doen zijn een aantal pijlers aangewezen, blijkt uit het persbericht. Gezondheidszorg is er een van, want luchtkwaliteit is uiteraard een belangrijk item. Ook wetgeving vanuit Europa en internationale samenwerkingsverdragen zijn een thema, evenals samenwerking. Want steeds weer blijkt dat alleen door samen op te trekken resultaten kunnen worden behaald. De overheid ondersteunt samenwerking door middel van de Green Deals en tenslotte schijnt de overheid extra licht op steden. 'In steden wonen, werken en recreëren mensen relatief dicht op elkaar waardoor ogenschijnlijk kleine initiatieven veel effect hebben''.

Duurzaam werken
De overheid wil met Duurzaam doen het duurzamer leven én werken stimuleren. En juist dat laatste mis ik op de website, die zich toch vooral richt op consumenten. Zo wordt er één regel gewijd aan duurzaam inkopen van de overheid zelf. Gelukkig wordt daar nog wel aan toegevoegd dat 'we er nog niet zijn'. En jazeker...dat klopt. Maar doe er dan wat aan.

En dus is dit een gemiste kans. Hier had de overheid nu eens echt kunnen laten zien welke visie zij heeft op duurzaam produceren en duurzaam inkopen. Welke rol zij ziet voor koplopers, de bedrijven die al jaren hun nek uitsteken. Bedrijven die risico's nemen door op een andere manier te produceren, of die de overgang naar een circulaire economie inzetten. Het is een gemiste kans. Steeds weer blijkt uit onderzoek dat een duurzame manier van bedrijfsvoeren succesvol is én geld oplevert. Je mag van de overheid toch verwachten dat die vierkant achter deze initiatieven staat? En dat die initiatieven ook een plaats krijgen op een website die met veel tamtam wordt geïntroduceerd? Helaas...

Gelukkig is er ook voor directies van bedrijven én hun medewerkers kennis en inspiratie genoeg te vinden om duurzaam te werken. Kijk daarvoor maar op Duurzaam-Ondernemen, Duurzaam Bedrijfsleven, DuurzamerWerken en Sustainable Office. Misschien ook een tip voor Staatssecretaris Mansveld?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren? Graag! Maar de redactie keurt reacties wel eerst even goed.