18 juli 2011

Energieverbruik verlichting verminderen met Zaura

De Amerikaanse firma Zilog ontwikkelde de besparingsmodule Zaura. Het is een draadloos systeem dat via een sensor waarneemt of mensen in de ruimte aanwezig zijn. Als er niemand is gaat de verlichting uit. De ruimte is dus alleen verlicht als dat nodig is.
Daglicht
Zaura meet tevens de sterkte van het daglicht. Bij voldoende licht gaat de overbodige TL-verlichting automatisch uit. Ook als de sensor signaal krijgt dat er voldoende daglicht is dan wordt de verlichting uitgeschakeld. Zaura is geschikt voor oudere TL-verlichting (T8), waarvan er nog heel veel in scholen en kantoren aanwezig zijn.

Installatie vindt plaats door een sensor op te hangen en de starter van de TL te vervangen door de nieuwe starter met de Zilog-elektronica. Door middel van Bluetooth wordt vervolgens verbinding gemaakt met de sensor. Zaura meet tevens de sterkte van het daglicht. Bij voldoende licht gaat de overbodige TL-verlichting automatisch uit. Ook als de sensor signaal krijgt dat er voldoende daglicht is dan wordt de verlichting uitgeschakeld.

Gebouwen 
Het systeem is geschikt voor scholen, kantoren en andere gebouwen. De apparatuur van Zaura is demontabel en kan meeverhuizen naar een andere locatie. Inmiddels is Zaura in gebruik bij onder meer: Daltonschool – Delft; Prinsentuin College – Breda; ROC Amarantis (Huygens Lyceum – Amsterdam); ROC Zadkine Rotterdam, Rijksuniversiteit Groningen.
Het Nederlandse bedrijf Less Energy uit Rotterdam verwierf de verkooprechten voor Zaura in Europa. Less Energy werkt met erkende installateurs als Unica, Croon Elektrotechniek en Imtech.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren? Graag! Maar de redactie keurt reacties wel eerst even goed.