26 september 2014

Papierfabriek verhuurt in de toekomst vezels

Ik was vandaag aanwezig bij het event 'Maatschappelijk verantwoord innoveren en de Bio-based Economy' van Innotep bij de Lindenberg in Nijmegen, waar onder meer Jacqueline Cramer sprak over circulaire economie. '
 
Geen bezit, maar gebruik
Eén van de deelaspecten van circulaire economie is dat bedrijven geen spullen meer verkopen, maar in een service of een soort leasingconstructie 'verhuren' aan hun klanten. Zo is Philips bezig lichturen te verhuren, least Desso loopuren op hun tapijt en hebben Turntoo en W'solve hele kantoorinrichtingsconcepten klaar staan.
 
Jacqueline Cramer opperde een ander interessant idee. Papierfabrikanten verkopen niet langer papier, maar leasen vezels. Zij worden dan verantwoordelijk voor het terughalen, recyclen en hergebruik van de vezel. Bovendien kunnen zij resttromen die vrijkomen bij papierproductie hergebruiken en verkopen als grondstof aan andere partijen.
 
Het sluit goed aan bij de positie die een aantal papierfabrikanten nu al hebben. Zij beheren vele hectaren bos om op een verantwoorde manier papier te produceren. Zie de infographic van papierleverancier Portucel Soporcel.
 
 
 
 

1 opmerking:

  1. Vergeet niet dat papier 'maar' 7x hergebruikt kan worden, voordat het uit de loop verdwijnt! In principe is er nog van geen enkel product een volledige kringloop, behalve natuurlijk alle producten die de natuur zelf maakt.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren? Graag! Maar de redactie keurt reacties wel eerst even goed.