30 juni 2010

ICT~Milieu verwerkt 22,4 miljoen kilo ICT-afval

Stichting ICT~Milieu, onderdeel van ICT~Office, zamelde in 2009 22,4 miljoen kilo aan ict-afval in. Daarvan werd 99 procent hergebruikt. Dat blijkt uit de ICT-milieumonitor 2010. De stichting is onderdeel van brancheorganisatie ICT~Office.

Crisis
Voor het eerst in jaren is de hoeveelheid ingezamelde ict-apparatuur ongeveer gelijk gebleven. De verslechterde economie heeft volgens de Stichting ook zijn terugslag gehad op de inzameling van ict-afval. Voor het eerste halfjaar van 2010 is inmiddels weer een stijging waar te nemen.
In 2008 werd nog 97 procent van de ingezamelde ict-apparatuur gerecycled. In 2009 is 99 procent van het ingezamelde materiaal hergebruikt. Hiervan wordt 85 procent hergebruikt als nieuwe grondstof en de rest als brandstofvervanging. ICT~Milieu zegt hiermee ruimschoots te voldoen aan de wettelijke doelstelling van 75 procent.

Handel
De stichting denkt dat er nog steeds te veel afval verdwijnt naar handelaren. Volgens ICT~Milieu komt tweederde van het afval bij handelaren terecht. ‘Deze afvalstroom is oncontroleerbaar en kan tot ongewenste afvaldump leiden in met name het buitenland', aldus de stichting. Daarom schreef de organisatie een brief aan demissionair minister Tineke Huizinga van VROM om een wettelijke afgifteplicht voor ict-afval, zonder een mogelijkheid van doorverkoop aan het buitenland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren? Graag! Maar de redactie keurt reacties wel eerst even goed.