03 januari 2011

Fiets naar je werk op een fiets van bamboe

Ook goede voornemens voor 2011 gemaakt? Ga bijvoorbeeld eens met de fiets naar het werk...op een fiets van bamboe. De fietsen zijn van het merk Bamboosero, opgericht door Craig Calfee, bekend van fietsen voor renners als tourwinnaar en wereldkampioen Greg LeMond.

Bamboe: sterk, licht en duurzaam
De frames zijn gemaakt van bamboe. Het materiaal is sterk (sterker dan staal) en licht. Het groeit zeer snel en heeft weinig water nodig wat het milieuvriendelijk maakt.

De frames kunnen zonder elektriciteit of grote investering worden geproduceerd, waardoor ook de armsten mee kunnen doen. Bekijk de video.

Op maat
In Nederland importeert EerlijkeKansen uit Leiden de frames en bouwt ze op maat op tot mountainbike, stadsfiets- of racefiets. De koper ontvangt bij iedere fiets unieke informatie over de fiets zelf en over de bouwer(s). EerlijkeKansen werd in 2010 opgericht door Joep van Ginderen.

Klimaatneutraal
EerlijkeKansen compenseert de CO2 uitstoot die gepaard gaat met het transport van de frames naar Nederland via de aankoop van CO2 emissierechten van de Stichting Natuur en Milieu (www.co2markt.eu).
Fairtrade
De frames worden met de hand gemaakt (in 80-100 uur) van lokaal bamboe in landen als Ghana en Zambia waar ze de broodnodige kansen en inkomsten bieden aan ondernemende mensen. De gedachte is dat handel de beste ontwikkelingshulp is (trade, not aid). De bouwers ontvangen niet alleen een eerlijk salaris, maar ook gaat, na verkoop, €50 terug naar de bouwer als microcrediet voor onderwijs of gereedschap.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren? Graag! Maar de redactie keurt reacties wel eerst even goed.