16 mei 2011

Facilitair manager vindt zichzelf spil in verduurzaming organisatie

Bij steeds meer organisaties is duurzaamheid een vast onderdeel van het beleid. De uitvoering van dat beleid ligt grotendeels in hadden van facilitair managers. Maar hoeveel waarde hechten zij zelf aan duurzame bedrijfsvoering? En waar liggen kansen voor de toekomst? In opdracht van Agentschap NL Energie en Klimaat legde onderzoeksbureau Integron deze en andere vragen voor aan ruim 600 facilitair professionals. Daarvan vindt tweederde dat organisaties kansen voor duurzame bedrijfsvoering laten liggen.
Met de speciale campagne Slimme Energie adviseert Agentschap NL Energie en Klimaat facilitair managers bij het realiseren van duurzame kantoren.

De veronderstelling dat jongeren meer hebben met duurzaamheid dat hun oudere collega’s bleek niet waar. Beide groepen zien duurzaamheid als een belangrijk thema in hun vakgebied. 56 Procent denkt aan duurzaam inkopen, 54 procent aan energie besparen, 46 aan afvalbeleid en de gedachten van 43 procent gaat uit naar energiezuinig gebouwbeheer.”

Duurzaam werken voor een beter milieu
Het belang van duurzaamheid in het facility management neemt toe, 69 procent van de ondervraagden vindt het thema belangrijker dan in het verleden. Duurzaamheid leeft dan wel in het vak, maar vinden de professionals het zelf ook belangrijk? 67 procent vindt van wel. Bijna 60 procent van de ondervraagden geeft de voorkeur aan een baan bij een duurzame organisatie. En 47 procent laat het zelfs meewegen bij de keuze voor een werkgever.  40 procent van de ondervraagden gaf dit op als reden boven economische (31 procent) en sociale redenen (26 procent). Vooral voor jonge professionals en in de financiële en zakelijke dienstverlening is het milieu een belangrijke drijfveer.

Voordeel van duurzaamheid op lange termijn
Hoewel professionals aangeven dat ze duurzaamheid belangrijk vinden, zien ze ook nadelen. Zo vindt 55 procent van de deelnemers aan het onderzoek duurzame bedrijfsvoering te duur. Dat is opvallend, omdat juist op lange termijn zijn energiebesparende maatregelen en energiezuinig gebouwbeheer financieel voordelig. Professionals die nieuwe maatregelen door de bestuurskamer willen krijgen, kunnen hun pijlen daarop richten.
Meer kansen benutten voor duurzaamheidsbeleid
Organisaties laten kansen voor duurzame bedrijfsvoering liggen, vindt tweederde van de facilitair professionals. Zij zien nog voldoende mogelijkheden om de activiteiten uit te breiden. Vooral de professionals uit de overheids- en non-profitsector zijn positief gestemd. Vooral energiebesparende maatregelen, duurzame huisvesting en afvalscheiding moeten volgens de professionals meer aandacht krijgen.

Facilitair professional als ambassadeur
Ruim zestig procent van de facilitair managers ziet voor zichzelf een belangrijke rol weggelegd. Dat geldt vooral voor facilitair managers en senior medewerkers facilitair. Hoe hoger de functie, hoe groter de invloed lijkt de gedachte.

Ze zien zichzelf vooral collega’s adviseren en bewustmaken van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daarnaast willen ze energiebesparende maatregelen treffen en duurzaam inkopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren? Graag! Maar de redactie keurt reacties wel eerst even goed.